Racisme verdient geen uitleg of verdediging

De rust lijkt voorlopig terug te zijn gekeerd na een uitermate roerige week. Het waren niet bepaald rustgevende onderwerpen die de revue passeerden. We hebben in ieder geval geen reden om relaxed achterover te gaan leunen. Er is genoeg om kritisch over te blijven.

Soms waren de onderwerpen schokkend maar de reacties erop -en soms van mensen van kleur- nog schokkender. Dan vraag je je af of het onrecht dat je ziet, aankaart en wilt bestrijden ook effectief aangepakt kan worden met in je kielzog allerlei wankelende types. Mensen die het soms snappen maar soms weer helemaal van het padje af zijn.

En die in staat, ja zelfs bereid zijn racisten te verdedigen. Mensen voelen kennelijk de behoefte om de raciste te begrijpen en zijn daden te bagataliseren. Als iemand tegen jou zegt “ Ik ben een racist en ik haat buitenlanders”, waarom zou jij dan de behoefte hebben om aan deze persoon uit te leggen dat hij niet zo erg is als hij beweert te zijn. Nee zeg jij “Je bent geen racist want wij werken toch zo fijn samen of u levert mijn post toch zo keurig op tijd. Je hebt het vast niet zo lelijk bedoelt als wij het opvatten”. Dit blijft mij fascineren.

Dit werd duidelijk door de reacties op een interview met acteur Liam Neeson met een journalist van The Independent in New York. Hij vertelde dat hij ooit de enorme neiging heeft gehad om een zwarte man te doden. De reden hiervoor was de verkrachting van een goede vriendin door zogezegd een zwarte man. Hij ging niet op zoek naar de dader, wat belangrijk is want hoe vaak hebben vrouwen in het verleden niet gezegd dat de dader een zwarte man was tot later het tegendeel bleek. Niet dat ik haar niet geloof. Maar elk mens met gezond verstand weet dat er onder elke bevolkingsgroep verkrachters voorkomen. Niet zelden als systeem ingezet om vrouwen politiek of cultureel de mond te snoeren.  Liam Neeson wilde zijn primaire haatactie uitvoeren. Gelukkig had geen enkele zwarte man de pech om in die periode op zijn pad te komen. Ik kreeg het gevoel dat de grootste bevrediging die een racist kon hebben is het vernietigen van een zwarte man. Dan heb je de ultieme haatdrift gestild. Alsof dat hun grootste bedreiging is. Een prestatie. In de Verenigde Staten van Amerika zijn er kringen waar je daar volmondig over kan opscheppen. Ongestraft!

Dat zelfde gevoel van ultieme bevrediging leken de jongemannen in Hilversum te hebben gehad, die onderneemster en eigenaar van toen nog Ijssalon Het Perronetje mevrouw Emanuels, terroriseerden. De meest walgelijk denkbare racistische uitspraken gecombineerd met nare ziekten werden haar toegebeten. Ze riepen het niet impulsief om zich er vervolgens voor te schamen. Nee, doelbewust om haar pijnlijk te treffen.

Maar daar was dan het Nederlands Rechtssysteem. Een O.M dat vindt dat je de wet rechtlijnig moet toepassen. Een politieapparaat dat niet is staat is of er in elk geval voor kiest om die zelfde wet niet rechtlijnig toe te passen om haar te beschermen. En dus moest zij , het slachtoffer zich ook als dader verantwoorden voor de R\rechter.

Nu zijn er mensen die vinden dat het O.M gewoon hun werk doen. En zijn er zelfs die vinden dat Liam Neeson niet racistisch heeft gedacht of gehandeld. Wij die verbouwereerd zijn door zijn gedachte en poging tot het afslachten van een onschuldige zwarte man en wie weet hoeveel meer hij had afgeslacht of verwond als zijn woede niet zou zijn uitgewerkt, ja wij zouden ook wraak hebben genomen. En als wij anders beweerden waren wij hypocriet.

Ik ken echter geen verhalen van zwarte mensen die zo vanzelfsprekend het recht in eigen handen hebben willen nemen als het gaat om een andere groep op de aardbol. Voor zwarte mensen is het geen onderdeel van een haast geaccepteerd systeem van ongestraft je haat botvieren.

Je vecht niet alleen tegen racisme en onrecht maar ook tegen de gekleurde of zwarte mens die vindt dat je maar je mond moet houden want we hebben het zo slecht niet. Er is niks demotiveerender of vermoeiender dan deze groep. Zo blijft het een lange weg.

Helaas dwingt Liam Neesom  mij als filmliefhebber om met andere ogen naar films en acteurs te kijken. Want hij haalde zijn kracht om de beste prestatie voor zijn nieuwste film neer te zetten uit die vreselijke ervaring van zoveel jaren geleden. Jammer, ik heb hem altijd een zeer goede acteur gevonden.

We hebben reeds veel bevochten, veel bereikt maar nog een lange weg te gaan.

But if you feel the need to turn back, go ahead!