N.g.rin

Door Hortence Deekman

Ik was diep verbaasd en beledigd dat onlangs iemand het lef had mij een n.g.rin te noemen. Hij vroeg verbaasd waarom ik liever een zwarte vrouw genoemd wil worden in plaats van een n.g.rin.

Ik verbaas mij al jaren dat deze term bewust of onbewust gebruikt wordt door velen. Van jongs af aan heb ik geleerd dat dit geen goede benaming was om mij te identificeren en heb het dus ook nooit gebruikt. Ik was wan moi blaka pikin, maar nooit wan moi nengre pikin.

Ik heb het uitgelegd aan deze heer, en wil dat ook aan jullie uitleggen, middels citaten van een van mijn goeroe's, Malcolm X.


"De vuilste streek die de witte man met ons uithaalde was dat hij ons 'n.g.rs' noemde. Telkens als je iemand tegenkomt die zichzelf een n.g.r noemt, weet je dat hij een product is van de westerse beschaving of beter nog: van de westerse criminaliteit.

Zolang jullie jezelf n.g.rs noemen, bezitten jullie niets. Zelfs geen taal. Jullie kunnen geen naam opeisen, je niet identificeren als iets of iemand.

Jullie kunnen tot geen enkele cultuur behoren zolang jullie het woord n.g.r gebruiken om jezelf te identificeren.

Het woord n.g.r zegt niets over jullie, zelfs niet eens iets over jullie huidskleur.

Als men spreekt van bijvoorbeeld Puertoricanen, witte mensen en n.g.rs, weet je dat die Puertoricaan komt uit een plaats die bestaat, Puerto Rico.

Wit zegt iets over de huidskleur van de witte man. N.g.r betekent absoluut niets. Je kan je met niets identificeren en je betekent dus niets.

De term 'n.g.r' geeft je geen recht op een taal, want er bestaat niet zoiets als een n.g.rtaal.

Het geeft je geen land want N.g.rland bestaat niet.

Het geeft je geen cultuur want n.g.rcultuur bestaat niet.

Het land bestaat niet, de cultuur bestaat niet, de taal bestaat niet en de mens bestaat niet.

Ze ontnemen je bestaansrecht als ze je 'n.g.r' noemen.

Je kan ze de hele dag voor de voeten gaan lopen en ze zullen je niet eens zien, omdat je je eigen bestaan hebt opgegeven.

Een n.g.r is iemand zonder geschiedenis en wie geen geschiedenis heeft, heeft geen cultuur".


Nu weten jullie hoe ik over de term n.g.r denk.

Ik ben een Surinaamse vrouw, omdat ik in Suriname geboren ben.

Een zwarte vrouw, omdat het iets zegt over mijn huidskleur, een afro Surinaamse, omdat mijn voorouders uit Afrika kwamen en naar Suriname getransporteerd zijn.

Ik ben geen n.g.r.

Ben het nooit geweest.

Hortence

Columnist

.