House of Khepera presenteert Anthony T. Browder, Egypt Revisited

Door Thorgal Nicasia

Op 21 oktober 2017 reis je met de House of Khepera meer terug in de tijd, naar de dynamiek van de Oost-Afrikaanse Nijl-civilisaties. Je reist terug naar de dynamiek van de grootmachten zoals Khemet*, Nubia en Kushitische koninkrijk, die bekend staan als civilisaties uit de klassieke oudheid. 

De verhalen uit de Oost-Afrikaanse Nijl gaan over krachtpatsers zoals Vader Narmer (circa 3000 BCE), de eerste Koning die de Noorden en het Zuiden van de Nijl met elkaar verenigde. Of Vader Khufu, (2560 BCE) die een generatie inspireerde voor het bouwen van de Grote Pyramide.

En de Kushitische civilisatie uit Nubië, gelegen in het moderne Sudan, die rond 1600 BCE een renaissance mee maakte en als enige het lukte om zowel Egypte als Nubië onder haar dominantie te krijgen. Hiermee kwam de 25ste “Origins” Dynastie van Khemet*, met onbetwiste koningen als Vader Shabaka en Taharka tot stand. Aan het hoofd van onze reis staat de auteur, gastspreker, leraar en archeoloog, Anthony Browder.

* Originele naam van het “Oude Egypte”.

Afbeelding de Nubische/Kushitische Dynasty die over zowel Nubia als Khemet regeerde, gezeteld in Kerma (Huidige Sudan). 

Anthony Browder

Afgestudeerd aan de faculteit van Beeldende Kunsten aan de Howard University in Washington D.C, geeft Anthony Browder gastlezingen, schrijft hij boeken en is hij betrokken bij opgravingen en archeologisch onderzoek van tombes uit de 25ste Nubische Dynastie van Khemet, in het huidige Luxor (Egypte).

Daarnaast is hij oprichter en directeur van het IKG Cultural Resources en heeft hij 30 jaar aan studie en onderzoek verricht over geschiedenis, wetenschappen, filosofie en cultuur van de oude Nijl-civilisaties. 

Anthony Browder staat ook met zijn voeten in de modder. Hij heeft de Afrikaanse invloeden uit deze civilisaties naar weten te halen. Zijn publicaties worden dan ook wereldwijd in scholen behandeld. Mede door zijn werk zijn veel misstanden rondom de Nijl Civilisaties hersteld en zijn er nieuwe inzichten ontstaan over de Nubische Dynastie die tussen 760 BCE en 656 BCE de dienst uitmaakten in de Nijl. 

 

House of Khepera 

House of Khepera betekent het huis van de rijzende zon. Khepera was een manifestatie van de god Ra en was verbonden aan de cyclus van de rijzende en dalende hemellichamen van de zon en maan. Vaak werd Khepera afgebeeld als een mannenlichaam met een mestkever als hoofd.  

De link tussen de mestkever en de rijzende zon is dat de mestkever een bal van mest, waarin zij haar eitjes legt, voortduwt tot de plek waar zij haar nestje wil laten uitbroeden. Dit proces van voorduwen van een rond object werd gelinkt aan de Khepera die de zon en maan op dezelfde manier aan de hemel voortduwt.

Wanneer de mestkever de juiste plek heeft gevonden om haar nestje uit te laten broeden, komen er nieuwe kevertjes uit de mest-bal voort. Dit gaf de observator het gevoel alsof er uit het niets nieuw leven werd gecreëerd. Dit refereert naar het vermogen van de zon om leven te geven. De god Khepera werd daarmee, geassocieerd met attributen van zelfrealisatie, creatie en vernieuwing.

De stichting House of Khepera staat voor de vernieuwing en creatie van een wereldwijd herenigde Afrikaanse gemeenschap. Om deze wens kracht bij te zetten organiseert House of Khepera evenementen, informatieavonden en groepsreizen om het bewustwordingsproces van de Afrikaans diaspora op een positieve manier te beïnvloeden. Het publiek bewust maken van onze grote geschiedenis, het infomeren over maatschappelijke thema’s en het creëren van zakelijke mogelijkheden zijn speerpunten van ons beleid.

21 October Anthony T. Browder - Egypt revisited – An overview of the Nile

Het evenement begint Zaterdag 21 oktober om 16:00 uur. Wees op tijd met het bestellen van kaarten, er is voor een beperkt aantal plaatsen beschikbaar! Voor kaarten verkoop kunt u op de banner hieronder klikken.

Datum: Zaterdag 21 oktober 2017 / Tijd: 16:00 uur - 21:00 uur. / Locatie: Groenhoven 650, Amsterdam Zuidoost Ticket(s) voorverkoop: €17,50 | 2 voor €30,- Ticket(s) aan de deur: €20,-

Programma

Inloop: 16:00 - 16:45 uur / Introductie: 16:45 - 17:00 uur/ Aanvang: 17:00 - 18:30 uur / Pauze: 18:30 uur - 19:30 uur / Vervolg: 19:30 - 20:30 uur

Voor meer informatie over de House of Khepera, bezoek onze website op