Hortence

De dokter adviseert: stop met haarvetten of -oliën

Op mijn vraag aan de dokter welke oliën of vetten ik zou kunnen gebruiken om het breken van mijn haar tegen te gaan kreeg ik als antwoord:

De mensen met kroeshaar zijn de enige die zo’n geloof zijn gaan hechten aan haaroliën en haarvetten als wonder haargroeimiddel voor hun kroeshaar. Als het haar uitvalt bij de ene olie stappen zij over op de andere, denkende dat het wonder in de oliën of het vet zit. Niets is minder waar. Neem elk willekeurig dier, die hebben net als de mens ook haarzakjes, -wortels, -schubben en -vaten. Als je het verstopt met gelei achtige smeersels, verstoor je het groeiproces, je maakt de (hoofd)huid droog en ziek, waardoor het haar stopt met groeien en uiteindelijk uitvalt.

Neem elke willekeurige plant. We voeden ze van binnenuit, bij de wortel. De bladeren poetsen wij op met water, nooit met geleiachtige smeersels. Ze worden anders droog en vallen uiteindelijk uit, net als onze haren.

Gladharigen gebruiken zelden haaroliën of -vetten en zo ja dan wordt het meteen erna uitgewassen. Kroesharigen daarentegen laten het dagen, weken in het haar zitten en pompen nog meer vet en beletten de zuurstof toevoer. Kroeshaar groeit op dezelfde manier als gladhaar, maar vanwege de sterke krul valt het niet recht zoals bij gladharigen. Naar gelang de kroesheid, krult het sterk naar binnen. Rek maar een krul uit en je ziet dat hij even lang is als een steile haar.

Voor elk haartype geldt een groei van minstens 1 cm per maand. Kroesharigen is aangeleerd dat hun haar niet groeit, dus begint men in de wieg reeds met olie en vet om het haar ‘zacht’ te maken en te laten groeien. Dan al stagneert men het groeiproces, de doorbloeding van de hoofdhuid en begint men met de conditie van de hoofdhuid en het haar te verslechteren. Bij alle haren op het lichaam moeten groei en rust elkaar met een zekere regelmaat elkaar afwisselen, maar bij de kroesharigen krijgt het geen rust en dus is er geen groei. Kroesharigen geloven al decennia en dat gaat over van moeder op kind, dat haaroliën en -vetten het haar laten groeien, zacht en dus beter kambaar maken.

Het klopt niet in alle gevallen dat kroeshaar droger of sneller droog is dan steil haar en waar het wel klopt, is vet of haarolie op je hoofdhuid niet de oplossing.

De hoofdhuid maakt met zijn talg, zijn eigen vet aan om de hoofdhuid te beschermen. Door alle aangebrachte oliën en vetten, verstoren jullie het  bescherm- en groeiproces. De talgklieren worden namelijk beschadigd, dus maken geen talg meer aan. En wie schreeuwen het hardst dat het haar droog is, niet groeit en afbreekt?

Groei gebeurt van binnenuit en uiterlijke verzorging uiteraard van buiten. De enige die er baat bij hebben om ons haaroliën en -vetten als wondermiddel te verkopen, zijn de rijke producenten die biljoenen dollars verdienen aan blackhair producten. Rastashebben het voorbeeld gegeven hoe met rust, het kroeshaar kan groeien. Geen haarvet of -oliën, slechts water en goed eten. Men heeft om de aandacht van de haargroei af te leiden, de Rastas weggezet als vies, smerig, stinkend haar etc.

Om jullie haarconditie en groeiproces te herstellen, zal weken, maanden en misschien zelfs jaren nodig hebben. Aan mensen met kroeshaar werd zand in de ogen gestrooid om te zorgen dat zij wel haarvetten en -oliën bleven kopen (lees chemicaliën), dus keken jullie niet meer naar hoe de groei van het haar plaatsvond, maar naar de ‘viezigheid’ van de Rasta.

Niemand wilde daarmee geassocieerd worden en zo bleven en blijven jullie de biljoenen haarindustrie financieren. Deze haarindustrie is een machtige en alleen het bewustzijn en wilskracht van de kroesharigen kan daar verandering in brengen. Deze industrie is in handen van Aziaten en die hebben, kennen of willen zelfs geen kroeshaar, maar alleen jullie geld.

Is het niet significant dat geen enkele reclame gaat over het hebben van katoenzacht kroeshaar, maar over het hebben van zijdezacht glanzend en steil haar.

Het idee van haarvet en -oliën voor de kroesharigen is dat:

  • haar altijd moet glanzen
  • steil haar normatief is
  • kroes of krullen getemd en ingedamd moeten worden.

Tip, drink veel water, eet gezond, gebruik nooit haarvetten of -oliën als het is om je haar te laten groeien, glanzend of ‘zacht’ te maken. Als je toch die chemische producten gebruikt om je haar te laten ‘shinen’ was het meteen eraf nadat je ‘geshined’ hebt. Slaap er niet mee.”

Deze openbaring van een arts is een lang verhaal dat toch moet worden gedeeld. Doe er je voordeel mee of niet.

Ik ben al 5 maanden clean. En het bevalt als het beste.

Hortence

Columnist

.