Afbeelding

Britse journalisten unie ongerust over zwarte Pietenverslaggeving

De Black Members Council (BMC) van de Britse National Union of Journalists (NUJ) heeft besloten dat er binnenkort een brief moet komen van haar Secretaris-Generaal naar de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NvJ) waarin ze haar onrust kenbaar maakt over de manier waarop sommige Nederlandse journalisten en bladen verslag doen van het zwarte Pietendebat.


Ik was speciaal naar het hoofdkantoor van de NUJ gereisd woensdag, om de council toe te spreken over wat ik een bedroevende trend in de journalistiek vond: journalisten en bladen die -kennelijk voor commercieel gewin-, zich leken te scharen met de voorstanders van zwarte Piet en daarbij geladen extreemrechtse boodschappen hielpen verspreiden. 

Een dagje op en neer naar Londen om in de vergaderzaal in de kelder van de Britse journalistenvakbond nieuwe hoogtes te vinden in de strijd tegen de vernederende karikatuur.

Ik begon mijn relaas naar de BMC met te vertellen over het laatste stuk braaksel dat een Nederlandse krantenschrijver had bijgedragen aan zwarte Pietenverslaggeving. Sylvain Ephimenco die in Trouw “heilige huisjes omver schopt”, had die ochtend zijn boots gemikt op Jerry Afriyie, die volgens hem zijn activistische talenten beter in Ghana zou kunnen gebruiken. Hij schreef: “Daar is geen zwarte Piet-kwestie, maar het laatste rapport van Amnesty International over Ghana, waarin het gaat om de doodstraf en de harde repressie van homo’s, biedt mogelijkheden.”

Ik was gestruikeld over dit artikel die ochtend, dus ik vertaalde het gretig voor de BMC leden om mijn punt te staven dat het goed fout zit in de Nederlandse journalistiek. “This dude in so many words writes that Jerry…” zei ik ter afronding, en voordat ik mijn zin kon afmaken vulde een meewarig glimlachende Jim Boumelha hoofdschuddend in: “… that he should go back to his country. Whoa!.”

Als voormalig directeur van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) heeft Boumelha veel meegemaakt, maar dat een krant een opiniestuk publiceerde waarin aan een antiracisme activist wordt gezegd “ga terug naar je land”, leek hem met afgrijzen te vullen.

Mijn werk was gauw gedaan. Ik had nog willen vertellen over Seada Nourhoussen die weg is bij Trouw en over het artikel in De Telegraaf dat Jerry en Mitchell Esajas als gevaarlijke linkse extremisten afschilderde, maar dat hoefde al niet meer. De diepgaande discussie die ik aan had willen zwengelen over het basisprincipe van de journalistiek dat zegt dat journalisten nooit een zijde kiezen en zeker niet de zijde van racisten, was ook niet nodig. Ook mijn punt dat journalisten door moeten hebben dat ze een volk onderwijzen, hoefde ik niet in te brengen. “Het is alsof ze niet het gevoel te hebben dat er op hen gelet wordt, vandaar dit soort excessen. Ik voel me daarom heel erg gesterkt door jullie ondersteuning en alles dat jullie ondernemen in Engeland voor gelijkheid,” probeerde ik nog.

Het hoefde allemaal niet. BMC voorzitter Marc Wadsworth was het volledig met me eens. “De motie is dat de Black Members Council een brief zal opstellen die door de Secretaris-Generaal van de NUJ zal worden getekend en zal worden gestuurd naar de NvJ om onze zorgen kenbaar te maken. Dit zal gauw gebeuren,” besloot hij. De hele zaal knikte instemmend mee, ook NUJ Assistent Secretaris Generaal Seamus Dooley die "Equality" in zijn portefuille heeft.

De NUJ Black Members Council waakt voor discriminatie in de mediaindustrie. De Council was instrumenteel in de richtlijnen van de NUJ voor het verslag doen van rassenkwesties.

Wadsworth zei dat de brief die de NUJ naar de NvJ zal sturen, naar deze richtlijnen zal refereren.  Hij was het ook met me eens voor zover het de rol van de pers betreft in de strijd tegen racisme.

“Mijn moeder komt uit Finland en daar heb ik ervaring opgedaan met een soortgelijke campagne als wat jullie nu aan het doen zijn in Nederland. Dat heeft me geleerd dat de pers een belangrijke rol speelt. Het is opmerkelijk dat in landen in noordelijk Europa, die zich met trots liberaal noemen, er nog steeds gestreden moet worden tegen tradities die vernederend zijn voor zwarte mensen. Ze moeten eens ophouden met die dikdoenerij en gaan luisteren naar de zwarte mensen die ze zeggen te ondersturen, om te leren wat racisme is, hoe het moet worden bestreden en wie die strijd moet leiden,” zei hij. 

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.