Anton de Kom

The Black Archives en uitgeverij Atlas Contact organiseren een Anton de Kom-schrijfwedstrijd

Amsterdam, 21 februari 2021 - The Black Archives, Anton de Kom Stichting en uitgeverij Atlas Contact organiseren sinds 22 februari, de geboortedag van Anton de Kom, een schrijfwedstrijd rondom het gedachtegoed van Anton de Kom.

De juryleden hiervoor zijn Mitchell Esajas (juryvoorzitter), Kathleen Ferrier, Raoul de Jong, Vincent de Kom en Tessa Leuwsha.

Mitchell Esajas: “Wij slaven van Suriname werd tijdens de #BlackLivesMatter-protesten een bestseller, 86 jaar na de originele uitgave. Dit toont aan dat het gedachtegoed leeft en mensen nog steeds inspireert.”

Met deze wedstrijd willen de organisatoren dat stimuleren. De wedstrijd richt zich op 2 categorieën:

  • middelbare scholieren
  • jongeren, studenten en recent afgestudeerden.

De winnende verhalen worden opgenomen in een boekpublicatie die op 1 oktober

2021 verschijnt en waarin ook verhalen zijn opgenomen van een aantal bekende auteurs.

De centrale vraag in de wedstrijd is: ‘Wat is jouw relatie tot het gedachtegoed van Anton de Kom, Wij slaven van Suriname, het slavernij- en koloniale verleden en de doorwerking ervan in het heden zoals institutioneel en anti-zwart racisme, antikoloniale strijd en solidariteit?’

De vorm staat vrij: het kan fictie zijn of non-fictie; bijvoorbeeld een essay, een journalistieke reportage of een kort verhaal.

In de week van 14 maart hadden verschillende aspirant-schrijvers deelgenomen aan een schrijfworkshop via een livestream. Deelnemers kunnen tot 31 maart een outline (max. 750 woorden) van hun verhaal insturen. Daaruit wordt een selectie gemaakt door de jury. De geselecteerde deelnemers worden in een workshoptraject ondersteund bij het uitwerken van hun outline tot verhaal. Op 1 oktober, de aanvang van de Black Achievement Month, worden de winnaars bekend gemaakt.

Anton de Kom was een antikoloniaal denker, verzetsstrijder, vader, auteur en dichter. Hij wijdde zijn leven aan de strijd tegen kolonialisme en fascisme en werd in 2020 opgenomen in het Canon van Nederland. In februari 2021 nam de Tweede Kamer, na jaren van strijd voor eerherstel voor De Kom, een motie aan waarin stond dat er ‘een ruiterlijk gebaar’ moet komen ‘waarin het foutieve handelen van de toenmalige overheid inzake Anton de Kom ondubbelzinnig wordt erkend.’ Het gedachtegoed van De Kom staat volop in de belangstelling en blijft nieuwe generaties inspireren.

Meer informatie, richtlijnen voor outline en de algemene voorwaarden bij de wedstrijd vind je op de website van uitgeverij Atlas: www.atlascontact.nl

Voor meer informatie:

Mitchell Esajas | The Black Archives | info@theblackarchives.nl

Yvette Cramer | Atlas Contact | publiciteit non-fictie | 020-5249826 | ycramer@atlascontact.nl

Reina face reveal

Reina Gouveia

Stagiaire

17-jarig meisje van Angolees-Nederlandse afkomst, opgegroeid in het boerse West-Friesland.

Mediaredactiemedewerker op het ROC van Amsterdam Noord.