SonyaSpreekt Melissa Fortes, kleurrijke zangeres en actrice

Door

Vorige keer sprak ik met de charismatische Sandro Lima en deze keer heb het genoegen om te spreken met zijn prachtige vriendin Melissa Fortes. Melissa is net als Sandro een multitalent.

Ze heeft  niet alleen in diverse theatergezelschappen gespeeld, ze is ook zangeres. Melissa werkte o.a. samen met Sharon Doorson, Nelson Freitas, Dina Medina, Gregor Salto en Neco Novellas. In 2013 werd Melissa benoemd tot Radio 6 Soul & Jazz talent en ze werd genomineerd voor de Radio 6 Soul & Jazz Award in de categorie Best Talent. Eind vorig jaar bracht ze haar CD “Sonho de um Beija-flor” uit. Wat is het verhaal van Melissa en wat heeft ertoe geleid dat zij haar passie is gaan volgen? 

lief en fantasierijk

Melissa is de dochter van een Kaapverdiaanse vader en Nederlandse moeder. Zij groeit op in een warm gezin met vader, moeder, broer en oma in Rotterdam. Haar vader was een echte huismus en kon alles met zijn handen maken. Hij had in de kelder eigenhandig een feestzaaltje gebouwd samen met zijn broer. Haar moeder was een zorgzame vrouw die vol overgave de zorg voor het gezin op zich nam. Melissa was een lief meisje, maar ze was ook een echte kliederaar. “Ik had soms echt medelijden met mijn vader die supernetjes was. Juist hij had een dochter die zo rommelig en chaotisch is.” zegt ze lachend. Melissa had als kind al een levendige fantasie. Ze verzon hele verhalen met haar poppen en maakte radioprogramma’s met haar vriendinnetje. Melissa had ook een hond die ze tijdens het spelen Dame Blanche noemde en die altijd achter haar aan liep terwijl ze de gekste rollenspellen met hem deed. Melissa is beschermd opgevoed. “Ik was een echte schijtluis. Het kwam niet in mijn hoofd op om stoute dingen te doen. Toen ik een keer per ongeluk snoep uit de winkel had meegenomen zonder af te rekenen, ben ik daarna terug gegaan, heb stiekem het geld voor het snoep neergelegd en ben snel weer weggerend.”

dromerige puber

Na de basisschool ging Melissa naar een kleine MAVO. “Dat was een goede beslissing van mijn moeder geweest en daar ben ik haar nog altijd dankbaar voor.” Melissa was namelijk een dromer en had daarom persoonlijke aandacht nodig om haar bij de les te houden. Haar moeder bleef nauw betrokken bij de school en zorgde ervoor dat zij goed op de hoogte bleef van de vorderingen van Melissa. Haar moeder was en is nog steeds haar drijvende kracht. Toen Melissa de smaak van school te pakken kreeg, ging het heel goed en kon zij doorstromen naar de HAVO. Melissa wist niet zo goed wat zij wilde en besloot daarna de HEBO te doen omdat haar vriendin daar ook naartoe ging. Eigenlijk wilde ze naar de Kleinkunst Academie in Utrecht, maar de audities waren altijd in de periode van tentamens en haar ouders vonden dat school voorging. Het kwam niet in Melissa op om daar tegenin te gaan. Uiteindelijk switchte zij naar de SPH opleiding in Den Haag die zij heeft afgerond.

theater

Melissa ging werken en daarnaast ging zij dingen doen die ze leuk vond. Toen de theatergroep 100% Cabo nieuwe leden zocht, ging Melissa auditie doen en werd ze toegelaten. Melissa vond het geweldig. “Het voelde alsof de puzzelstukjes in elkaar vielen.” Zeven jaar lang speelde Melissa in dit gezelschap en deelde zij lief en leed met de leden van de groep. Ze maakten voorstellingen in de vorm van losse sketches, gebaseerd op eigen ervaringen en met een flinke dosis humor. De groep had tot twee keer toe de eer om de stukken te vertalen en te spelen in Cabo Verde. In deze jaren legde Melissa de basis voor het theater vak. Ze leerde veel op het gebied van improvisatie skills, presenteren en angsten overwinnen.

zingen

Theater is niet de enige passie van Melissa. Zij was namelijk ook altijd bezig met zingen. Ze leerde zichzelf eerste en tweede stem zingen. Op 16 jarige leeftijd was Melissa aanwezig bij de repetitie van een House Groep van haar neef en mocht zij meezingen. Dat beviel zo goed dat zij dat vaker mocht doen. Daarna trad zij op met de groep waarin haar oom zat. In deze band speelden ze echte Kaapverdiaanse klassiekers. Ze deed de backingvocals en af en toe mocht ze de frontsinger zijn. In 2001 deed Melissa auditie bij haar goede vriend Sebas dos Santos en werkte mee als een van de artiesten aan het album Mobass. Daarna begon het balletje te rollen en werd zij regelmatig gevraagd om backingvocals te doen voor diverse Kaapverdiaanse artiesten waaronder de populaire Kaapverdiaanse band Livity, Grace Evora en Gil Semedo.

ommekeer

Tot 2007 werkte Melissa in een ziekenhuis bij de kinderafdeling als pedagogisch medewerker. Het werken met kinderen vond zij wel leuk, maar van alle overige aspecten in haar werk kon zij geen genoegdoening krijgen. Ondertussen had zij een relatie met Sandro Lima en zag zij hoe hij vol voor zijn passie ging. Ze was trots op hem en steunde hem volledig. Diep in haar hart wilde Melissa dat zij ook de moed had om haar passie op dezelfde wijze te volgen. Sandro zat in die tijd in de theatergroep Rotterdams Lef en toen dit gezelschap een nieuwe cast zocht voor een nieuwe voorstelling, stelde Sandro voor om te gaan auditeren. Dit was voor Melissa het moment om door te zetten. Ze ging auditeren alsof haar leven er vanaf hing en kreeg de rol. In 2008 overleed Melissa’s vader na een kort ziekbed en een paar maanden later kwam ook haar oma plotseling te overlijden. Deze gebeurtenissen waren een realitycheck voor Melissa. “Als je dingen graag wil doen, moet je dat nu doen. Niemand garandeert jou morgen.” Melissa nam een grote stap, gaf de zekerheid van een vaste baan op en besloot volledig voor haar passie te gaan.

Sonho de um Beija-flor

Na jarenlang ervaring op te hebben gedaan als backing vocalist in verschillende muziekstijlen en met diverse artiesten werd het tijd voor Melissa om zelf op de voorgrond te treden. Melissa beschouwt haar debuut CD “Sonho de um Beija-flor” als haar eerste kindje en dat was geen makkelijke bevalling. Gelukkig werd Melissa gesteund door een groep mensen dat haar hielp tijdens het gehele proces. Ze schreef de nummers samen met o.a. William Araujo.

De meeste nummers zijn geproduceerd door Sebas dos Santos en de co productie werd gedaan door Danilo Tavares. Haar liefde voor diverse stijlen is terug te horen op haar CD. Het is een heerlijke mix van Kaapverdische, Braziliaanse en Jazzy klanken. “Ik ben gek op mixen & matchen. Dat doe ik met mijn kleding, mijn make up, mijn parfum en dat is ook terug te horen in mijn muziek.” “Ik wilde iets maken wat van mezelf was en wat staat voor wie ik ben.” Nou Melissa dat is je goed gelukt! Van CD hoes tot muziekstijl tot aan de teksten, het is helemaal Melissa Fortes!

Melissa treedt op 2 maart op in The Suicide Club in Rotterdam en op 4 juni is ze een van de artiesten die zal optreden tijdens het Sodade Festival in concertgebouw De Doelen in Rotterdam. Haar CD is op bestelling verkrijgbaar in alle muziekspeciaalzaken via bol.com, eci.nl, Mediamarkt, de Plaatboef en VelvetMusic. In Rotterdam is de CD ook fysiek te koop bij Spensshop en Original Beautysalon. Haar CD is ook per mail te bestellen via order@melissafortes.com.

Over Sonya Dias

De hartverwarmende is een presentator, dagvoorzitter & spreker dia als jong meisje haar eigen podium creëerde door haar gezelligheid, gevatte opmerkingen, verhalen en dansen.