SonyaSpreekt Odair Pereira, veelzijdig fashion designer

Door Sonya Dias

In 2014 deed ik mee aan de zomercarnaval parade in Rotterdam met de groep 10 Ilhas. Dit was een onvergetelijke ervaring waar ik een hechte vriendinnenclub aan over heb gehouden. In deze periode leerde ik Odair Pereira kennen.

Hij was de ontwerper van de prachtige kostuums van onze Queen. Ik leerde Odair kennen als een sympathieke en bescheiden jongeman en op dat moment had ik geen idee dat ik met een groot internationaal talent te maken had die eigenaar is van het succesvolle DAIR design. Ik volg Odair nu al een tijdje en weet ondertussen dat hij niet zomaar een designer is. Mijn nieuwsgierigheid naar hem en zijn werk groeit met de dag. Het wordt tijd om Odair beter te leren kennen. Wie is Odair Pereira? Waar heeft hij zijn succes aan te danken en welke dromen wil hij nog waarmaken?

Bezig baasje

Odair is geboren en getogen in Rotterdam West. Hij is de jongste telg in een gezin met een zus en een broer. Als kind was hij altijd al een beetje opstandig. “Mijn broer was soms bazig en de TV stond in zijn kamer. Altijd als ik TV wilde kijken moest ik daarover met hem onderhandelen. Op een dag moest ik een appel voor hem halen en dat weigerde ik. Totdat ik het zat was. Ik ging een appel voor hem halen die ik vervolgens naar zijn hoofd slingerde met de opmerking: hier heb je jouw appel. Ik wist daarna niet hoe snel ik moest wegrennen en sloot mezelf op in de wc. Uiteindelijk moest ik er toch uit en kreeg ik klappen van mijn broer, maar die klappen namen mijn gevoel van overwinning niet weg.”

Overigens vertelt Odair dat hij het meestal heel goed kon vinden met zijn broer en zus. Als kind nam Odair altijd het voortouw en organiseerde van alles zoals donuts  en pasteitjes verkopen op Koninginnedag. Odair was van kleins af aan met kleding bezig. Op school was Odair degene die de kleding verzorgde tijdens themadagen. “Ik bedacht dat ik kostuums kon maken van vuilniszakken en het lukte me nog ook!” Vanaf groep 4 tekenende hij altijd dezelfde kledingstukken voor mannen en vrouwen. Het waren 2 pieces met kleuren die in elkaar overliepen met een knipoog naar de Afrikaanse stijl.

Passie volgen

De ouders van Odair stimuleren hem in alles wat hij doet. Zijn moeder hielp bij het uitzoeken van kleding. Zijn vader kocht tekenspullen en daagde hem uit door het tekenen te combineren met wiskundige plaatjes. Zijn zus assisteert hem bij zijn werkzaamheden. Voetbal en karate waren wel verplichte kost, maar dat vond Odair niet erg.

De karatelessen kwamen Odair goed van pas op de basisschool omdat hij regelmatig in gevecht raakte. “We hadden een leuke en hechte klas, maar er zaten een paar types tussen die de baas wilden spelen en dat pikte ik niet.” Odair ging ook naar muziekles. Uiteraard wilde hij niet een “gewoon” instrument bespelen, maar koos hij voor de accordeon.

“Ik vond de accordeon er mooi en uitdagend uitzien. Mijn moeder moest elke week met dat zware ding sjouwen. Mijn vader had me gelijk door hij zei: je vindt dat accordeon gewoon mooi!”. Odair is niet alleen gek op kleding hij houdt ook van dansen. Odair is professioneel danser en was choreograaf bij MOVES Haaglanden.

Odair heeft o.a. gedanst voor Nike, Assics, Holland’s Got Talent en My name is Michael. Samen met vrienden zette hij de dansgroep Freaky Street Glow op. Daarnaast organiseerde hij evenementen (o.a. Bounce Battle) en promotiecampagnes voor het SKVR in de groep dreamteam. Vandaag de dag doceert hij Hip Hop en Jazz aan leerlingen van 10 tot 41 jaar. Odair zat ook in het management van de dansschool en deed o.a. de PR en evenementen. Tegenwoordig doet Odair het management van E&S Entertainment.

DAIR design

Na de basisschool gaat Odair naar de LPM Mavo van Lucia Petrus en na twee jaar gaat hij naar de HAVO om vervolgens naar de Hoge School Rotterdam te gaan om Facilitair Management te studeren. Naast school heeft Odair altijd aan zijn kledinglijn gewerkt. In 2008 lanceert hij DAIR (www.DAIRdesign.com). Hij start kleinschalig met een kleine collectie om te kijken hoe deze aanslaat. Geleidelijk is de collectie uitgegroeid naar een collectie met zowel haute couture als prêt a porter voor mannen en vrouwen heeft hij kleding op maat en voor elk lichaamstype.

Odair werkt samen met Farouk Systems en doet de styling van zijn shows en reclamecampagnes wereldwijd. Ook doet Odair jaarlijks de styling van de Trendy Hair Company Shows. Odair werkt mee aan de styling van de Dinnershow van Villa Thalia. In het eerste seizoen deed hij dat alleen en nu samen met Paul Benjamin. Artiesten zoals Berget Lewis (première Dreamgirls), Hind Laroussi en Raffaëla Paton (Gaypride 2015) droegen de prachtige creaties van DAIR design.

Ook onze eigen grote artiesten Dina Medina en Laise Sanches worden maar al te graag door Odair onder handen genomen. Daarnaast werkt Odair mee aan het kinderprogramma Hip for Nop van de EO. Odair vindt het belangrijk om te luisteren naar wat zijn klanten willen, zodat de styling precies past bij wie zij zijn en wat zij willen uitdragen

Liefde voor Cabo Verde

Odair wil op zijn manier iets betekenen voor Cabo Verde. Hij werkt hij al jaren mee aan het ontwerpen van de kleding voor carnavalsgroep Monte Sossego. In 2015 deed hij zelf mee en won hij de titel carnavalskoning. Odair werkte in dat zelfde jaar mee aan de promotiecampagne van vliegtuigmaatschappij TACV. Odair wil een brug slaan tussen Cabo Verde en Nederland.

Zijn toekomstdroom is een designbedrijf gespecialiseerd in fashion en entertainment voor jongeren in Cabo Verde met ambities in het creatieve vak. Hij droomt van een event waarbij fashion, kunst, poëzie, dans en muziek samenkomen tot een beleving waarbij ruimte open wordt gelaten voor de eigen creativiteit en fantasie. Momenteel werkt Odair werkt met Rosanna Kluivert (die ook Kaapverdiaanse roots heeft) aan een project in Cabo Verde. Odair heeft in de loop der jaren een behoorlijk netwerk in Cabo Verde opgebouwd dat hij wil inzetten om Cabo Verde internationaal op de kaart te zetten

“Als je met je passie bezig bent, ben je zeven dagen per week aan het werk, het is heel veel investeren, maar het is het allemaal waard!” Na het gesprek met Odair heb ik het gevoel dat ik hem al jaren ken. Hij is jong, maar al heel ervaren, gedreven en supersympathiek. Ik kan niet wachten tot ik een prachtige creatie van DAIR design mag dragen tijdens het Sodade Festival op 4 juni in De Doelen!