Afbeelding

Yomi Sode

Yomi Ṣode in De Nieuwe Liefde

Cultureel centrum De Nieuwe Liefde trapt 2024  met de veelzijdige artiest Yomi Ṣode. "Afkomstig uit Londen zal Yomi ons podium betreden met zijn enigmatische persoonlijkheid, specifieke en scherpe kijk op de wereld om ons heen en zijn onbetwistbare beheersing van taal. We nodigen je uit voor een onvergetelijk gesprek met Yomi Ṣode en een betoverende, meeslepende multi-zintuiglijke poëtische uitvoering van Manorism," zeggen zij in een persbericht.

Een Nigeriaans-Britse schrijver, debuteerde Yomi Sode in 2022 met zijn bundel Manorism, een poëtisch onderzoek naar het leven van Zwarte Britse mannen en jongens: gesteund en ingeperkt door hedendaagse mannelijkheid, verdiept door familie, verkeerd voorgesteld in de media en gecompliceerd door de rijkdom en de kosten van belonging en het erfgoed. Het is ook een verkenning van de verschillen in straffeloosheid die aan witte en zwarte mensen, en aan witte en zwarte kunstenaars worden verleend.

In dat diepgaande en ontroerende debuut stelt Yomi de vraag:

wat betekent het om jezelf tussen werelden in te vinden – om te ‘codeswitchen’, je spraak en manieren aan te passen aan breed uiteenlopende culturele contexten? Wie mogen wel, en wie mogen níet meer zijn dan hun oorsprong? En wat zijn we elkaar verschuldigd? Wat zijn we onszelf verschuldigd?

Zijn debuutbundel Manorism uit, gepubliceerd door Penguin samen met een toneelbewerking in het Southbank Centre. Zijn werk kreeg erkenning met nominaties voor de Rathbones Folio Prize 2023 en de T. S. Eliot Prize 2022.

Yomi werd eerder al genomineerd voor de Brunel International African Poetry Prize in 2021 en werd bekroond met het Jerwood Compton Poetry Fellowship in 2019. Zijn onemanshow COAT tourde nationaal en trok uitverkochte zalen, waaronder het Brighton Festival, Roundhouse Camden en het Battersea Arts Centre.
In 2020 ging zijn libretto Remnants, geschreven in samenwerking met de bekroonde componist James B. Wilson en uitgevoerd met het Chineke! Orchestra, in première op BBC Radio 3.

In 2021 zag zijn toneelstuk and breathe… het licht in het Almeida Theatre en kreeg het lovende recensies. Yomi is een alumnus van Complete Works en lid van Malika's Poetry Kitchen. Hij is de oprichter van BoxedIn, First Five, The Daddy Diaries en het mentorprogramma 12 in 12.