Afbeelding

wensley

Wensly Francisco onderzoekt taboe rond queers op Curaçao in documentaire All Inclusive Curaçao

Presentator en tv-maker Wensly Francisco, geboren en getogen op Curaçao én hetero, neemt het publiek mee in zijn persoonlijke zoektocht naar acceptatie van queers binnen de Antilliaanse gemeenschap. In de documentaire All Inclusive Curaçao gaat hij dieper in op de diepgewortelde taboes én de problematiek waarmee mensen die queer zijn op Curaçao dagelijks vaak op pijnlijke wijze geconfronteerd worden. All Inclusive Curaçao is op donderdag 10 april te zien om 21:15 uur bij de NTR op NPO 3.

Op Curaçao groeide Francisco op in een homofobische omgeving. Uitspraken zoals "Je bent toch geen homo!" en "Blijf uit de buurt van die homo, straks word je er zelf een," waren alledaags. Pas op latere leeftijd realiseerde Wensly zich hoe schadelijk en stigmatiserend deze uitspraken waren. 

"Tijdens mijn tienerjaren ontwikkelde ik vooroordelen tegenover mannen die op mannen vielen. Ik dacht dat ze onbetrouwbaar en verraderlijk waren, en zelfs dat homoseksualiteit besmettelijk zou kunnen zijn. Het was pas toen ik naar Nederland verhuisde, en zag hoe Nederlanders toleranter waren en daardoor dat mijn visie veranderde. Maar waarom zie ik deze acceptatie niet terug op de eilanden?," vertelt Wensly Francisco.

In de documentaire All inclusive Curaçao - geregisseerd door Robert Schinkel - gaat Wensly Francisco dieper in op de schrijnende realiteit op het eiland.  Zo ontvluchten veel jonge Antillianen Curaçao om hun queer identiteit in Nederland te kunnen omarmen, om daarna weer te ‘switchen’ naar een leven in de kast zodra ze terugkeren naar huis. Volgens psychologen zeer schadelijk voor de geest, want het kan leiden tot isolatie en zelfs tot zelfmoordneigingen.

Francisco spreekt met felle tegenstanders van ‘homo’s’. Het geloof speelt een grote rol op het eiland en belangrijke kopstukken van de kerk op het eiland geloven er heilig in dat “homo of lesbisch zijn een afwijking is, een onnatuurlijk verschijnsel, een ziekte die ze met Gods hulp kunnen genezen.”

queers

Onthutsing bij Francisco wanneer door een kerkleider een vergelijk wordt gemaakt tussen queer zijn en criminaliteit: “Homofilie is net als pyromanie een afwijkend gedrag dat moet worden aangepakt!” Francisco ontdekt dat wie op het eiland openlijk strijdt voor acceptatie, zoals een enkeling in de politiek, zelfs met de dood wordt bedreigd.

Francisco onderzoekt waarom queer koppels, bijna 25 jaar na het eerste homohuwelijk in Nederland, op de eilanden nog steeds niet in staat zijn om openlijk hun liefde te bezegelen. Ook al mogen queers nu trouwen op Curaçao, acceptatie is nog ver te zoeken. "Waarom heeft het ene deel van het koninkrijk meer rechten voor queers dan het andere?" vraagt Francisco zich af. "Waarom blijft queer zijn zo’n taboe, zelfs nu we in een tijdperk leven waarin rechten en acceptatie steeds verder op de agenda staan in andere delen van de wereld?"

All Inclusive Curaçao is een krachtig verhaal over de mensen die, ondanks de maatschappelijke druk en de onzichtbaarheid, hun weg vinden om zichzelf te zijn. Het is een oproep tot reflectie voor de Antilliaanse gemeenschap en een manier om het gesprek over queer zijn op de eilanden eindelijk op gang te brengen.

All Inclusive Curaçao is een coproductie van de The Media Brothers en de NTR.