Afbeelding

Well Made Productions-Winnaar Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023-fotograaaf Emma Sini te Hietbrink

Well Made Productions-Winnaar Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023-fotograaaf Emma Sini te Hietbrink

Well Made Productions en Steef de Jong winnaars van Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023

Well Made Productions, het creatief productiebureau van Samora Bergtop en Ellen Tjon A Meeuw ontving deze week de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023, samen met multitalent Steef de Jong (theatermaker, regisseur, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar).

 Deze grootste podiumprijs van het land is zojuist bekendgemaakt in aanwezigheid van de vijf genomineerden en prominente gasten uit de culturele wereld. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. De winnaars mogen het prijzengeld van € 60.000 (bedrag per winnaar) naar eigen inzicht aanwenden ten behoeve van hun artistieke ontwikkeling. De drie overige genomineerden krijgen elk een geldbedrag van € 10.000.

Uit het juryrapport:
Well Made Productions verdient de Podiumprijs vanwege hun doorzettingsvermogen om producties te realiseren en de urgentie om (on)bekende verhalen vanuit bicultureel perspectief aan het publiek te tonen. De toekomstplannen zijn overweldigend. Zowel binnen de podiumkunsten als daarbuiten, in de film en televisiewereld, hebben zij grote ambities.”

“Steef de Jong is een kunstenaar in hart en nieren, met oorspronkelijke en eigenzinnige ideeën. In zijn voorstellingen toont hij het tegenovergestelde van de werkelijkheid en biedt daarmee een zeer welkom escapisme in het podiumkunstenlandschap. Zijn producties zijn uniek in Nederland, vanwege het lef en de durf om een stoffig en overboord verklaard genre, de operette, opnieuw urgentie te geven.”

Well Made Productions werd in 2015 opgericht door creatieve producenten Samora Bergtop (Groningen, 1978) en Ellen Tjon A Meeuw (Apeldoorn, 1975). In de authentieke film- en theaterproducties van Well Made Productions staan bi-culturele narratieven centraal. Ze kenmerken zich door een populaire aantrekkingskracht waarmee het publiek wordt geraakt op een manier die zowel vermakelijk als inhoudelijk en artistiek avontuurlijk is. Well Made Productions zet in op representatie en erkenning en creëert meer diversiteit binnen het huidige culturele aanbod. In 2017 won Well Made Productions de Amsterdamprijs voor de Kunst. Well Made Productions maakte onder andere: The Story of Travis, Beige, Yoniverse, Clybourne Park, Beneatha’s Place en A Raisin in the Sun. Het productiehuis maakt onderdeel uit van de International Associate Company of Young Vic in Londen.

Zowel The Story of Travis (Well Made Productions) als De Dappere Soldaat(Steef de Jong) zijn door de Nederlandse Toneeljury geselecteerd als een van de elf „meest indrukwekkende theaterproducties” van het afgelopen seizoen en waren opnieuw te zien tijdens het Nederlands Theater Festival (7 t/m 17 september 2023).

Over de Gieskes-Strijbis Podiumprijs
De Gieskes-Strijbis Podiumprijs is in 2017 geïnitieerd om vrij denken en verbeelden te ondersteunen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. Zowel makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans komen in aanmerking voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. De genomineerden hebben een duidelijke visie op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek of het ontwikkelen van nieuw repertoire. De twee winnaars van de prijs ontvangen ieder € 60.000. Met deze regeling wil het fonds de laureaten in staat stellen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken. De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project. In 2022 wonnen componist Kate Moore en multidisciplinair kunstenaar Femi Dawkins de prijs. 

Adviescommissie
De genomineerden zijn geselecteerd door de Adviescommissie onder leiding van Martijn Buser, artistiek directeur Gaudeamus:
- Hildegard Draaijer: artistiek directeur DOX
- Kristin de Groot: adviseur/coach/fondsenwerver, voorheen directeur Dansateliers
- Philip Powel: mede-eigenaar jazzpodium BIRD, programmamaker, cultureel producent
- Jeannette Smit: adviseur in de culturele sector, voorheen algemeen directeur Theater Bellevue

Genomineerden 2023 (alfabetische volgorde)
Ilay den Boer (theater- en documentairemaker)
Fresku (rapper en cabaretier)
Steef de Jong (theatermaker, regisseur, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar)
Nastaran Razawi Khorasani (theatermaker en actrice)
Well Made Productions (creatief productiebureau)

Over het Gieskes-Strijbis Fonds
Het Gieskes-Strijbis Fonds is een particulier vermogensfonds, dat streeft naar maatschappelijke vooruitgang. Kunst en cultuur is een van de vier werkterreinen van het fonds, naast natuur en milieu, democratie en rechtsstaat en medisch onderzoek. Meer informatie over het fonds: gieskesstrijbisfonds.nl