we hadden liefde

We Hadden Liefde, We Hadden Wapens terug in het theater - Première 15 september 2022 in DeLaMar, Amsterdam

Na vijf jaar brengen Urban Myth en DeLaMar in coproductie de succesvolle muzikale voorstelling We hadden liefde, We hadden wapens weer terug naar de theaters. Beide coproducenten voelen, door de maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren, de urgentie voor een reprise van dit verhaal over de Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de jaren 60. Een gloednieuwe sterrencast met o.a. Carolina Dijkhuizen, Hajo Bruins, Pearl Jozefzoon, Nyncke Beekhuyzen en Tarikh Janssen treedt aan voor deze voorstelling over Robert F. Williams, voorvechter van gelijke rechten voor de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap. De muzikale voorstelling, verrijkt met de rhythm en blues uit die periode en eigen composities, is gebaseerd op de gelijknamige roman van Christine Otten. Donderdag 15 september 2022 is de première in DeLaMar gevolgd door een landelijke theatertour langs de grote zalen.  

AANVULLEND BERICHT:  

Aanstaande zondag op de UITMARKT in Amsterdam zal er een voorproefje te zien zijn van We hadden liefde, we hadden wapens tijdens De Musical Awards: The Kick off.

Aanvang 21.20 uur.  Live uitzending op NPO 1 AVROTROS.  

De thema's uit de voorstelling zijn nu nog actueler dan in 2017, toen de voorstelling oorspronkelijk te zien was. De Black Lives Matters beweging is de afgelopen jaren geëxplodeerd net als de internationale solidariteit voor de beweging.  

"We zijn constant bezig om de maatschappij opnieuw te evalueren. Waar staan we nu? Wie heeft er (daadwerkelijk) inspraak? Hoe praten we hierover met elkaar? Welke termen gebruiken we? Welke consequenties zijn aan uitspraken verbonden en hoe terecht is het dat mensen gecanceld worden." - Jörgen Tjon A Fong, regisseur 

Inbreng van de nieuwe cast 

Als regisseur ontwikkelt Jörgen Tjon A Fong zijn theatervoorstellingen altijd in samenwerking met de acteurs. Net als de impact van Black Lives Matter ontwikkelingen, heeft ook de nieuwe cast invloed op deze reprise. Samen met de acteurs gaat hij op zoek naar de betekenis die de thema’s in de voorstelling voor hen hebben. Ze putten uit hun eigen ervaring om hun rol te spelen. Voor de reprise betekent dit dat deze dus geen kopie is van de versie uit 2017. 

 

"De voorstelling is een universeel verhaal. Kijk maar naar het feminisme, de gay rights movement of het recht op abortus. Het is een verhaal dat gaat over het recht over je eigen lichaam. Het recht om gelijk te zijn aan ieder ander. – Carolina Dijkhuizen, actrice (rol Mabel)

Over de voorstelling

Het is 1961. In het streng gesegregeerde zuiden van de Verenigde Staten leven zwart en wit tot in bizar detail van elkaar gescheiden. Hier strijdt Robert F. Williams, een belangrijke aanjager van de burgerrechtenbeweging, voor gelijkheid en tegen de agressie van de Ku Klux Klan en het lokale gezag. Hij roept de zwarte gemeenschap op zich te bewapenen. Williams wordt al snel als staatsgevaarlijk beschouwd en hij vlucht met zijn gezin naar Cuba en later naar China. 

 Ik wil niet alleen nieuwe narratieven toevoegen in het theaterlandschap, maar binnen die narratieven ook verschillende perspectieven laten zien.” – Jörgen Tjon A Fong, regisseur

Het verhaal van Robert F. Williams wordt verteld vanuit het perspectief van zijn vrouw Mabel. Robert wordt gedreven door zijn idealen en zijn passie, maar in de slipstream neemt hij zijn vrouw en kind met zich mee. Ze steunen hem met overgave maar dat gaat wel met veel wrijving en offers gepaard, want voor Mabel komt haar gezin voor het ideaal ofwel ‘the cause’.  

De muziek kleurt de voorstelling

Muziek was een belangrijke uitingsvorm tijdens de burgerrechtenbeweging. Waar we nu onze mening op sociale media en andere online kanalen delen, schreven ze vroeger protestsongs. De live muziek in de voorstelling is een soundtrack van die periode, samengesteld door muziekproducer en muzikant Jeroen van Olffen. In samenhang met het verhaal wordt soms pijnlijk duidelijk waar de nummers uit voortgekomen zijn. Hiermee krijgen ze een extra dimensie in ons collectieve geheugen.  

Over Urban Myth 

Culturele organisatie Urban Myth geeft onvertelde verhalen een podium. Daarbij kiest Urban Myth voor nieuwe invalshoeken op onze gedeelde Nederlandse geschiedenis die aanzetten tot gezamenlijk nadenken over identiteit. Wie ben ik, wie is de ander? Wie zijn wij samen?  Urban Myth speelt grote en kleine zaal voorstellingen door het hele land. Naast theatervoorstellingen maakt Urban Myth ook eigenzinnige en diverse programmering, variërend van talkshows tot kunstdiscipline overstijgende samenwerkingen met musea.  

Coproductie  

We hadden liefde, we hadden wapens is een coproductie met DeLaMar en mede ontwikkeld door ITA. De tourneeplanning is in handen van Bos Theaterproducties.