Afbeelding

Afiingi
Afiingi
Door Akanna Pansa
De Marron-keuken is een essentieel onderdeel van de Surinaamse cultuur en erfgoed.
Deze keuken is ontstaan uit tradities van afstammelingen van Afrikanen die tijdens de koloniale periode tot slaaf waren gemaakt, vluchtten uit plantages en zich vestigden in de binnenlanden van Suriname. Hun kookkunst is gevormd door Afrikaanse invloeden, gecombineerd met wat beschikbaar was in de jungle, rivieren en dorpen van Suriname.
De volgende ingrediënten zijn typisch voor de Marron-keuken:
|
Traditionele Marron-Gerechten
Enkele traditionele Marron-gerechten zijn: Pinda alesi (pinda rijst), Fisi baafu (vissoep), Afiingi of Apiti (traditioneel cassave soep), Muunga (cake van pinda, cocos en rijst)
Op Marrondag kan je een Muunga klaarmaken, een cake gemaakt van pinda, geraspte cocos en gestampte rijst (of rijstmeel). De Muunga cake wordt meestal bij speciale gelegenheden (feesten, huwelijken) en rouw visite gegeten.
Hier heb je het recept:
Ingrediënten:
Meng alle ingredienten in een kom of schaal, vouw een stuk of heel “muunga uwii” (palulublad) tot een driehoekje of puntzakje. Schep wat deeg in en vouw het zo netjes mogelijk dicht en bind het af met touw als een pakketje. Leg de pakketjes met deeg in een pot met water en breng het aan de kook. Laat het vervolgens een uur tot 2 gaar koken. Schep deze cake pakketjes uit het water en laat ze uitlekken en afkoelen. Na afkoeling zijn ze klaar om van te smullen. |
Culturele betekenis van eten bij de Marrons
Voor de Marrons gaat eten veel verder dan voedselinname. Het is een essentieel onderdeel van identiteit, verbondenheid, traditie en het delen van waarden binnen het Marron-cultuur. Maaltijden worden vaak gedeeld in familie verbanden, tijdens rituelen of feesten. Bepaalde gerechten worden bereid voor voorouderrituelen of traditionele bijeenkomsten zoals “Dede oso” (rouwrituelen) en afsluiting van rouwperiode.
De Marron-keuken is een rijke en levende traditie die niet alleen de geschiedenis van overleving en creativiteit weerspiegelt, maar ook de diepe band tussen mensen, natuur en cultuur. In een tijd waarin veel traditionele kennis dreigt te verdwijnen, is het belangrijk om deze culinaire erfgoedvorm te blijven koesteren, documenteren en delen.
Dit artikel wordt u gebracht door het Herdenkingscomité Slavernijverleden in verband met Marrondag 2025
Het Herdenkingscomité Slavernijverleden organiseert sinds 2025 de Nationale Herdenking Slavernijverleden en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli in het Oosterpark in Amsterdam, en ondersteunt lokale herdenkingen en vieringen in het hele Koninkrijk: van Aruba tot Amsterdam en van Bonaire tot Groningen.
Het Herdenkingscomité Slavernijverleden zet zich in voor een waardige en inclusieve herdenkingscultuur, waarin ruimte is voor de diversiteit aan stemmen en verhalen. Vanuit dialoog, educatie en verbinding dragen we bij aan bewustwording en erkenning en werken we samen aan een toekomst waarin gelijkwaardigheid en vrijheid centraal staan.