Vier intensieve dagen met dr. DeGruy
Van 13 tot en met 16 september was dr. Joy DeGruy in Nederland voor het verzorgen van symposia en workshops betreffende het Post Traumatisch Slavernij Syndroom en vooral de heling daarvan. Haar bezoek en lezingen komen voort uit Project Ankaa, een samenwerking tussen Makida Daniels en Kula Skoro, dat zich richt op de aanpak en heling van het Post Traumatic Slave Syndrome (PTSS). Het symposium trok veel belangstellenden.
Ook de laatste editie van dr. DeGruy's boek “Post Traumatic Slave Syndrome” werd, met een werkboek ten verkoop aangeboden. Het project Ankaa werd mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Dit fonds stimuleert het meedoen aan cultuur. Medewerkende organisaties waren het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De activiteiten vonden plaats in het Theater aan het Spui in Den Haag en The Black Archives in Amsterdam Zuidoost.
Dr. DeGruy, Amerikaanse psychologe, is reeds dertig jaar bezig met onderzoek naar trauma, ras en opvoeding en geniet internationale bekendheid. Dr. De Gruy was vergezeld van haar familie: man, dochter en zusters ondersteunen haar bij elk aspect van haar werk, hetgeen de “village” symboliseert die zij ons aanbeveelt om te creëren, waar we betere mensen van kunnen worden.
Zij gaf in haar inleidingen inzicht in hoe racisme sinds de slavernij is geconstrueerd door wetgeving, religie en cultuur en vooral hoe dat in De Verenigde Staten een actieve voedingsbodem is geweest voor structureel racisme. Tijdens haar inleidingen en workshops gaf zij diverse tools mee waarmee post slavernij trauma geheeld kan worden door onszelf, waardoor wij het niet verder overdragen aan volgende generaties. Een goed deel heeft te maken met hoe wij als zwarten omgaan met stress. We kunnen elkaar leren om anders te reageren, zodat onze kinderen niet de pijn hoeven te voelen. Als wij als zwarte werkers betrokken zijn bij het helingsproces van anderen is het niet mogelijk om ons emotioneel te distantiëren van onze cliënten, was een heldere boodschap , die voortkomt uit haar stelling dat heling kan plaatsvinden vanuit relatie met anderen.
Dr. DeGruy gaf ook aan dat anti- Blackness wereldwiijd is en dat op alle plekken waar zij spreekt dezelfde herkenbaarheid aanwezig is.
DeGruy is een heel goede verteller waarbij zij ook eigen ervaringen en haar respons daarop kon weergeven. Veel was herkenbaar voor de deelnemers en veel van de Amerikaanse geschiedenis van de zwarte mensen was in grote lijnen bekend, maar Joy DeGruy heeft gedetailleerd diepte gegeven aan veel informatie die wij nog misten, waardoor de link beter te leggen viel.
Dezelfde mechanismen spelen ook in Nederland, zeker op gebied van onderwijs, werkgelegenheid en huisvesting, maar ook in kunst en cultuur. Een belangrijke boodschap was dat wij de sfeer van liefde moeten uitstralen naar elkaar toe en zeker naar kinderen toe moeten werken aan relatie-opbouw, zodat zij zich geliefd voelen, en we actief werken aan heling. Er was veel ruimte voor verbinding, voor elkaar zien.
“I see you” is een zin die wij vaker welgemeend moeten uitspreken naar elkaar toe. Iedereen wil gezien worden als mens. Zij gaf nog een laatste boodschap mee die leidend is bij heling.
“Everybody wants to be loved”
Een optreden op de openingsdag in het Theater aan Het Spui in Den Haag
Afbeelding
Be The Healing