Afbeelding

Vervolging Gilly Emanuels traumatische ervaring:"Ik werd op staande voet ontslagen"

Clarinda

Door Mischerélla Clarinda

De vervolging van Gilly Emanuels (38) heeft een grote impact gehad op haar leven. De loop naar de zitting toe was een "traumatische" ervaring, vertelde zij tijdens de zitting van 6 februari, waar de jonge onderneemster terecht stond voor mishandeling. Er is een taakstraf van 120 uur geëist, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

De voormalige eigenaresse van de ijssalon 't Perronnetje in Hilversum  die naar eigen zeggen "ieder dubbeltje heeft geïnvesteerd in haar zaak", zou volgens de officier van justitie een van de hangjongeren hebben geslagen met een stok, nadat zij haar onder andere met racistische leuzen als "kankeraap" en"Ga terug je boom in" zouden hebben bejegend. Emanuels' vervolging zorgde voor veel ophef binnen de samenleving, maar ook op de werkvloer werpt de vervolging zijn vruchten af."Ik werd op staande voet ontslagen (van mijn baan)", aldus de ontredderde Gilly Emanuels tijdens de zitting.

Conflict met hangjongeren

Emanuels is in een bizarre situatie beland, nadat zij afgelopen in augustus 2017 in conflict raakte met hangjongeren die rondom het plein van haar ijssalon voor de nodige overlast zorgen. Zo zouden zij haar regelmatig zonder aanleiding hebben uitgescholden voor "kankerzwarte" en "kankerjood" en ook die dag was het weer raak. Het escaleerde toen zij met haar driejarige zoontje bij haar auto stond uit te laden en van achteren met een hard voorwerp werd geraakt. Dit was niet de eerste keer dat ze in aanraking kwam met ditzelfde groepje hangjongeren. Ook zouden ze eerder de ruiten van haar ijssalon hebben ingegooid en een met poep besmeurde Surinaamse vlag voor haar winkeldeur hebben gedeponeerd.

Bewuste intimidatie

Volgens Emanuels  stinkt het zaakje. "Dit is gewoon bewuste intimidatie. Aan zo'n Surinaamse vlag kom je niet zomaar. Die kun je niet één-twee-drie in de winkel kopen. Er is dus bewust op zoek gegaan naar een Surinaamse vlag om mij te intimideren."

Maandenlang getreiterd

De onderneemster had inmiddels al een "olifantenhuid" gecreërd, maar die bewuste dag was de aanwezigheid van haar driejarige zoontje hetgeen wat voor de omkeer heeft gezorgd de verdediging in te gaan. Aan het voorval ging maandenlang getreiter vooraf."Ik was bang voor het leven van mijn zoontje, die van mijzelf en die van mijn werknemer", verklaart ze zichtbaar geëmotioneerd. "Het meest laffe is dat ik van achteren ben aangevallen. Ik voelde iets hards in mijn nek landen. Dat is zo eng, je weet niet wat er gebeurt."

Gilly haar angst wordt er niet minder door nu blijkt dat er op die bewuste dag "alleen" met een mandarijn is gegooid, "Nu is het een mandarijn, maar het had net zo goed een baksteen kunnen zijn."

Vertrouwen in politie

Na dit incident  heeft ze nog weinig vertrouwen in de politie. Zij sommeerde haar medewerker na geraakt te zijn, dan ook haar man te bellen in plaats van de politie. Ze vertelt tig keer gebeld te hebben naar de politie. Ze vindt het jammer dat de politie niks heeft gedaan. "Je voelt je niet serieus genomen en vooral in de steek gelaten."  Ze mocht naar eigen zeggen ook geen aangifte van discriminatie doen tegen de jongens. "Het is mij bemoeilijkt om aangifte te doen. Toen het wél mogelijk was, kon dat alleen op basis van belediging, een veel lichter vergrijp", betreurt ze. Opmerkelijk: pas na drie dagen is de aangifte opgenomen door de politie.

Opvallend is dat alle drie jongens die betrokken waren bij dit voorval, naar elkaar wijzen. Eén van de jongens die mogelijk de mandarijn zou hebben gegooid, geeft een opvallend dubieuse verklaring: "Het was niet mijn bedoeling om Gilly te raken. De mandarijn was bedoeld voor mijn vrienden, maar schoot de verkeerde richtting uit", liet hij in een schriftelijke verklaring weten. Over zijn racistische gepraat deelde hij het volgende mee:"Ze wilde mij slaan. Ik heb haar toen pas aap en n*gerin genoemd."

Eigen ruiten inslaan

Volgens de rechter is er op de video in ieder geval een slaande beweging te zien. Gilly verklaart echter dat zij geen van de jongens heeft geraakt. Ook benadrukt zij dat ze de stok heeft gepakt om af te schrikken. "Zij is niet op de jongens afgestapt met de intentie om erop los te slaan", beaamt eveneens haar advocaat Richard Korver. Gilly zet kracht bij haar standpunt: "Ik ben een zelfstandig ondernemer in een buurt met veel jongeren. Ook daarin zit mijn brood. Dus met welke intentie zou ik voor mijn zaak jongeren gaan slaan? Dan gooi ik mijn eigen ruiten in."

Onterechte vervolging

Gilly Emanuels staat niet alleen. Ook haar voomalige buren ervaren overlast en vinden ongewenst dat Gilly wordt vervolgd. "Wij vinden het onterecht", verklaren buren die te zien zijn op een filmpje die getoond wordt tijdens de zitting. "Ik snap wel dat het emotioneel te veel wordt. Dat ze zo reageert is  volkomen normaal. Dit is nog maar een topje van de ijsberg."

Ook zij beamen dat het getreiter en gepest geruim langere tijd aan de gang was. "Er speelde zoveel meer. Eerst je ruiten die ingegooid worden, dan een vlag met poep besmeurd en dan zoiets waar je kleine kind bij is. De politie doet helemaal niets." Dat ze moet vertrekken vinden ze dan ook onterecht. "Belachelijk" en "Die jongens moeten zich doodschamen" is een greep uit de reacties die verder te zien is op de video.

Persoonlijke omstandigheden

Het leven van Gilly staat voorlopig nog op zijn kop. Het incident en de nasleep ervan heeft een groot impact achtergelaten in Gilly's leven. Zo moest zij noodgedwongen verhuizen en werd zij niet beschermd door de politie. Het allerergst vindt Gilly dat alles wat is "opgebouwd met bloed, zweet en tranen", zo als sneeuw voor de zon is verdwenen. "Weet je hoe het is om als volwassen vrouw aan je moeder geld te vragen om brood te kopen voor je kind? Ik heb helemaal niets meer."

Gilly betreurt het feit dat het incident zoveel negatiefs voor haar heeft gebracht. Na het incident met de jongens en de nasleur daarvan, zag zij geen andere weg dan haar zaak te sluiten en te verhuizen. Ze zocht een nieuwe baan, maar tevergeefs lukte het haar niet om opnieuw te beginnen. "Ik sta met mijn gezicht voor altijd op het internet. Het is lastig om aan een baan te komen."Bij haar vorige werkgever moest ze op gesprek komen. "Ik werd vervolgd voor mishandeling, Dus ik kon vertrekken", reageert ze geëmotioneerd tijdens de zitting. "Ik ben op staande voet ontslagen." Het betrof een baan in de kinderopvang. Vanwege privacy-redenen wilt Gilly niet vertellen wie haar voormalige werkgever is. 

Mishandeling

Hoewel de vervolging nadelig heeft uitgepakt voor Gilly Emanuels, vindt de officier van justitie een veroordeling op zijn plaats voor een onderneemster die jarenlang haar brood verdiende met haar eigen catering. Zij verwijt Gilly Emanuels "eigenrichting" door zelf het initiatief te nemen door te gaan slaan met een stok. Dat er mogelijk niemand is geraakt, doet niet ter zake. "Slaan is onacceptabel, eveneens eigenrichting. Dat is gewoon mishandeling. Het heft in eigen handen nemen, dat kan echt niet", aldus de officier van justitie tijdens haar slotwoord van de zitting.

Eis

Tegen de moeder die naar eigen zeggen handelde uit verdediging en vooral haar eigen zoontje wilde beschermen, is een voorwaardelijke straf van 120 uur, met een proeftijd van twee jaar geëist. Daarnaast wil het slachtoffer van de zogenoemde mishandeling een vergoeding van 200 euro zien voor de materiële schade die hij heeft opgelopen aangaande het incident. De factuur:  oordopjes die kapot zijn getrokken en hij zou een gat in zijn t-shirt hebben overgehouden aan het incident.

Eerder in maart 2018 deed de politieke partij de PVV een dringend verzoek aan de officier van justitie om Gilly Emanuels niet te vervolgen. Dit mocht niet baten, gezien de zitting op 6 februari vooralsnog is doorgegaan.

Veel belangtelling vanuit afro-gemeenschap

Vooral vanuit de afro-gemeenschap was er veel belangstelling voor de zitting. Er waren ongeveer 80 mensen aanwezig. "Wij komen hier niet om te demonstreren, maar om te ondersteunen", aldus de groep sympathisanten.

De rechter doet over twee weken uitspraak.