Afbeelding

Vergeten Helden. Foto Jean van Lingen

Vergeten Helden | Een muzikale vertelling over verzetsstrijders van kleur in Nederland tijdens WOII

Op 4 mei om 21.00 uur geeft Urban Myth, in coproductie met De Kleine Komedie, een eerbetoon aan deze verzetshelden met de muzikale voorstelling Vergeten Helden, Surinamers, Indonesiërs en Caribische Nederlanders die tijdens de oorlog in Nederland in het verzet zaten, maar na de oorlog weinig erkenning of waardering kregen.

Vergeten Helden. Foto Jean van Lingen

Een sterrencast bestaande uit Shirma Rouse, Jeangu Macrooy, Sjors van der Panne, Birgit Schuurman en Monique Klemann eert op 4 mei Vergeten Helden van kleur uit de 2e Wereldoorlog met muziek en verhalen. Samen met het publiek herdenken ze de heldendaden van Albert Wittenberg (Suriname,) Boy Ecury (Aruba), Anda Kerkhoven (Indonesië) en George Maduro (Curaçao) na de nationale Dodenherdenking om 21.00 uur in De Kleine Komedie.

In de Tweede Wereldoorlog zaten zij in het verzet in Nederland. Ze redden mensenlevens, distribueerden voedselbonnen en streden tegen de Duitsers. Ze gaven hun leven voor hun medemensen en de vrijheid van Nederland. Maar een plek in de geschiedenisboeken kregen ze niet. Op 4 mei krijgen deze helden het podium en eerbetoon dat ze verdienen.

Niet alle oorlogshelden uit WOII zijn op een voetstuk geplaatst. Surinamers, Indonesiërs en Caribische Nederlanders die tijdens de oorlog in Nederland in het verzet zaten, kregen na de oorlog weinig erkenning of waardering.

 Niemand minder dan Jeangu Macrooy, Shirma Rouse, Birgit Schuurman, Sjors van der Panne en Monique Klemann geven een stem aan hun onvertelde heldendaden onder begeleiding van de Hayp Band.

Vergeten Helden. Foto Jean van Lingen
Vergeten Helden. Foto Jean van Lingen
Vergeten Helden. Foto Jean van LingenVergeten Helden vertelt de verhalen van Anda Kerkhoven uit Indonesië, Albert Wittenberg uit Suriname, Boy Ecury uit Aruba en George Maduro uit Curaçao. Ze hielpen joden om onder te duiken, werkten bij de ondergrondse pers, voerden sabotageacties uit tegen de bezetter en moesten hun verzet soms met hun leven bekopen. Anders dan bij de Nederlandse verzetshelden bleven hun daden sterk onderbelicht en haalden zij vaak de geschiedenisboeken niet.

Vergeten Helden - de voorstelling - is naar een idee en concept van Jörgen Tjon A Fong, de  directeur van De Kleine Komedie en artistiek adviseur van Urban Myth.

Samenwerking in het kader van Theater na De Dam Vergeten Helden is onderdeel van Theater na de Dam. Ieder jaar spelen op 4 mei om 21.00 uur meer dan honderd voorstellingen door het land die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Dit is een initiatief om de Nationale Dodenherdenking zodoende van extra betekenis te voorzien. Voor deze productie hebben Urban Myth, De Kleine Komedie en CRUDON Producties de handen ineengeslagen.

TV-Drieluik Vergeten Helden
Op 5, 12 en 19 mei presenteert Jörgen Tjon A Fong het gelijknamige tv-drieluik bij Omroep MAX. In deze afleveringen verdiept Tjon A Fong zich in de verhalen van deze en andere heldhaftige strijders uit de voormalige Nederlandse koloniën.