Vandaag Sisters Circle in Bijlmerpark Theater: "De zwarte vrouw; identiteit vs Imago"

Vandaag vindt in het Bijlmer Parktheater de derde Sister Circle plaats, een event van Stichting Brandon en Going Social, waar vrouwen met een diversiteit aan achtergronden elkaar ontmoeten en in intieme kring verhalen delen.  Het thema is “zwarte vrouw; identiteit vs Imago” Het start om 14.00 en loopt tot 16.00.

De initiatiefnemers zeggen dat wanneer vrouwen zichzelf en elkaar een spiegel voor houden, zij nadenken over wie zij zijn en hoe zij zich positioneren in de maatschappij. "Als vrouw en zeker als zwarte vrouw in een dominant witte cultuur krijg je te maken met vooroordelen en wordt je niet altijd op de juiste waarde geschat", verklaart Going Social in een persbericht. Sister Circle geeft ruimte om te onderzoeken welke invloed deze ervaringen en culturele identiteit hebben op persoonlijke ontwikkeling. 

Bewustwording zwarte vrouw

Tijdens deze editie van de Sister Circle gaan de deelnemende partijen dieper in op het thema “de identiteit van de zwarte vrouw vs haar imago”.

"Je bent wie je bent en dat lijkt vanzelfsprekend. Toch kun je er als zwarte vrouw bewust van zijn dat je door je achtergrond op een bepaalde manier naar de wereld kijkt die niet vanzelfsprekend is voor anderen. Tegelijkertijd kun je je als zwarte vrouw bewust zijn van hoe de wereld naar jou kijkt. Hoe kijk jij naar jezelf en klopt dat beeld met hoe de buitenwereld jou ziet? Of wordt je steeds maar weer opnieuw geconfronteerd met beelden van die buitenwereld waar jij jezelf niet in terug herkent? In vertrouwde setting gaan we met sisters in gesprek over dit thema."

Bijzondere verhalen

Wie het Sister Circle event bezoekt, wordt verrast door de bijzondere verhalen van verschillende vrouwen die elk op hun eigen manier bewust bezig zijn met hun culturele identiteit in de context van de Nederlandse maatschappij.

Feiten, fabels en vooroordelen

Tosca Vrede gaat met haar spelconcept Tocca de interactie met ons aan over feiten, fabels en vooroordelen over de black community. Onder andere vertelt JJoan Windzak over haar droom die realiteit werd; een eigen boekwinkel waar zwarte vrouwen en kinderen zichzelf herkennen in elk verhaal en boek dat zij op de planken heeft. Luus Malbons brengt ons met haar betoverende spoken word in een andere dimensie waar wij samen onze kracht en kwetsbaarheid ervaren. 

Connectie met anderen

Sister Circle is een initiatief van cultureel ondernemers Stephany Biezen, Minchenu Maduro en Saundra Williams. De initiatiefnemers spreken uit eigen ervaring als ambitieuze zwarte vrouwen als ze aangeven dat sisterhood, de connectie die je hebt met jezelf en anderen, van "wezenlijk belang is om vooruit te komen en je plek op te eisen in deze maatschappij."