Vandaag is de Onafhankelijkheidsdag Suriname

Vandaag is het precies 43 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk is geworden. Deze jaarlijks terugkerende nationele feestdag, wordt ieder jaar op 25 november herdacht. De onafhankelijkheidsdag is een speciale dag in de geschiedenis, die zijn oorsprong al vond op 25 november 1975.

De onafhankelijkheid van Suriname was als het ware een domino-effect, nadat Nederlands-Indië tussen 1945-1949 onafhankelijk werd van Nederland. Dit zette in zowel Suirname als in Nederland met name kracht bij om die stap ook te volgen.

Ten tijde van de onafhankelijkheid, was het Kabinet-Dn Uyl aan de macht in Nederland. De voormalige Nederlandse premier sprak zich uit voor dekolonisatie van alle Nederlandse ovrzeese gebieden binnen zijn kabinetsperiode. Derhalve moest de dekolonisatie een migratiebalans voortbrengen onder Surinamers. Door de grote roep van het Surinaamse volk voor onafhankelijkheid en de breedgedragen gedachtengoed dat Nederland geen koloniën behoort te hebben, heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de onafhankelijkheid op 25 november door koningin Beatrix, toen koningin van Nederland, is onderstreept.