Van schulden naar schuldenvrij | Guitesse Snoijl deed het en helpt nu anderen
Guitesse Snoijl maakt er geen geheim van dat zij in het verleden zelf heeft ervaren hoe het is om weinig geld te hebben. “Dat is wat mij tot een goede bewindvoerder, budgetbeheerder en budget coach maakt,” zegt ze zelfverzekerd. Een kennismaking met de oprichter en drijvende kracht achter OnFinance.
“We zijn ontstaan doordat ik jarenlang verantwoordelijk ben geweest voor de klachtafhandeling, creditmanagement en juridische afwikkeling bij allerlei organisaties. Wat mij het meest heeft verbaasd is de starheid waarmee organisatie omgaan met klanten die een schuldenlast hebben. Dit heeft mij gemotiveerd om mijn diensten aan te bieden en mensen met schulden tot een steun in de rug te zijn,” begint ze over haar bedrijf.
Ze vertelt dat ze opgroeide in een eenoudergezin met een laag inkomen. "Ik heb van huis uit niet meegekregen hoe ik op een verstandige manier met mijn geld om kon gaan. “Tijdens mijn jeugd heb ik de gevolgen van het hebben van te weinig geld ervaren. We kwamen altijd wat tekort.”
Snoijl: “Het was heel normaal om spullen op afbetaling te kopen, om ‘rood te staan’ bij de bank, om geld te lenen of in een ‘kasgeld’ te gaan om zo op korte termijn aan geld te komen. Dat je het bedrag in delen terug moest betalen, met veel pijn en moeite, rente erover moest betalen en dat je daardoor maandelijks tekortkwam; daar werd niet naar gekeken. Deze levensstijl kwam door een gebrek aan planning en financieel inzicht, maar dat weet ik nu.”
Toch zou die jeugdervaring niet voorkomen dat ze het nogmaals meemaakte. Als volwassen persoon ervaarde zou ze het weer. “In 2010 kwam ik zelf terecht in de schulden. Dit bracht veel stress met zich mee. De rekeningen stapelden zich op en ik werd door incassobureaus aangeschreven en gebeld. Ik betaalde wel al mijn vaste laten, maar hield slechts € 16,- per maand over om van te leven. Ik moest nog boodschappen doen en mijn reiskosten van en naar werk betalen. Dat lukte me gewoonweg niet. Zonder grip op mijn situatie, zou ik er niet meer uitkomen. Ik werkte maar verdiende niet genoeg om alles te kunnen betalen, tenminste dat dacht ik. Het zorgde voor blinde paniek, want voor het aflossen van mijn schulden had ik geen bestedingsruimte. Het leek alsof ik door de druk ook niet helder meer na kon denken.”
Wat haar eruit hielp was een stevig plan van aanpak, doorzettingsvermogen.
Door te onderhandelen ben ik sinds 2013 schuldenvrij. Nu zet ik mij in om anderen, en hopelijk straks ook jou, op weg te helpen naar een schuldenvrij leven. Ik weet welke druk schulden op jouw persoonlijke leven kunnen leggen. Om die reden sta ik jou graag bij. Ik maak daarbij gebruik van alle middelen die ik tot mijn beschikking heb.”
ONFinance bestaat sinds 1 maart 2021. “Het gaat goed met het bedrijf,” zegt Snoijl. “Goed, in dat ik in staat ben om veel mensen te helpen naar een schuldenvrij leven. Ik wil deze diensten blijven aanbieden. Mensen op weg blijven helpen om een legacy te bouwen en hun dromen uit te laten komen."
Dat Snoijl naast haar persoonlijke ervaring ook nog kan bogen op haar Legal Management, Master of Laws (LLM) graad en haar Bachelor's of Business Administration, helpt ook enigszins natuurlijk.
Ze is ondertussen ook nog haar aanpak aan het vastleggen in een boek “Van schulden naar schuldenvrij”, waarmee ze lezers helpt een start te maken met hun reis weg van een leven met schulden. “In dit werkboek, neem ik je mee door mijn ervaring en de lessen die ik heb geleerd met je te delen. Ook ik heb schulden gehad en mezelf ervan vrij moeten worstelen.
Ik vertel je hoe ik met een stevig plan van aanpak, doorzettingsvermogen en door te onderhandelen, sinds 2013 schuldenvrij ben. Ik weet welke druk schulden op jouw persoonlijke leven kunnen leggen. Ik maak daarbij gebruik van een 5 stappenplan die ik zelf heb ontwikkeld. Het stappenplan bestaat uit: Kijken, Voelen, Vragen, Aanpakken en Reflecteren. Het werkboek is op basis van deze vijf stappen geschreven. Het was niet makkelijk maar ik kan nu eerlijk zeggen dat het de moeite meer dan waard was.”