Afbeelding

Tweede helft Afrovibes festival van start

Tweede helft Afrovibes Festival nu van start

De eerste helft van het festival is voorbij. Met een uitverkochte openingsavond en zeer goed bezochte voorstellingen in Compagnietheater Amsterdam.

Deze week is het tweede deel van het festival met een nieuw programma. Op 5 oktober in CC Amstel in Amsterdam en Maaspodium Rotterdam. Van 7 t/m 9 oktober een driedaags programma in De Balie. Op 6, 9 & 10 oktober in Bijlmer Parktheater en op 9 oktober in Stadsschouwburg Utrecht. We sluiten af met een groot programma op 10 oktober  in de Kunsthal in Rotterdam.

Het programma in De Balie bestaat uit talkshows met actuele makers en kunstenaars uit het Afrikaanse continent en de diaspora in Nederland, gevolgd door voorstellingen van diezelfde makers. Drie dagen lang ontmoeten theatermakers en kunstenaars uit Oeganda, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en de Nederlandse diaspora elkaar op het podium van De Balie. Met dans, spoken word, gesprekken en muziek. Een programma waarin de kunstenaars en theatermakers zelf aan het woord komen.

Bekijk hier ons hele programma. Het Balie programma lichten we hier apart uit.

Afrovibes x ZAM: how we made it, African artists center stage - moderators Ikenna Azuike & Ms Aba

Subculture becoming maistream - moderator Stephanie Afrifa
Van Afro cosmic tot poëzie slam. Stephanie Afrifa verkent deze avond in haar talkshow de relatie tussen (zwarte) subculturen en de mainstream met o.a. uit Oeganda danser Abdul Kinyenya, choreograaf en sociaal ondernemer en uit Nederland choreograaf en regisseur Nita Liem (Don’t Hit Mama) en Rudy O. Asibey (Alkebulan). Wanneer wordt een subcultuur mainstream en wat verandert er dan? Is de toe-eigening van subculturen door mainstream media, grote muziekzenders en beroemdheden een goede of een slechte zaak?
Deelnemers zijn Stephanie Afrifa (moderator), Abdul Kinyenya (choreograaf, sociaal ondernemer), Rudy O. Asibey (oprichter Alkebulan), Nita Liem (choreograaf en regisseur), Ivan Words (spoken word artist). Met een spoken word optreden van Ivan Words.

Dit avondprogramma bestaat uit twee delen:

  • Talkshow: subculture becoming mainstream
  •  Voorstelling: Symphony of 21, dans van DOX en Batalo East (Oeganda)

Voor de talkshow en de voorstelling zijn afzonderlijk kaarten beschikbaar. Het restaurant van De Balie is geopend.

DATUM: 
Amsterdam | De Balie 

Afrovibes x ZAM: how we made it, African artists center stage - moderators Ikenna Azuike & Ms Aba
Deze avond verkennen Ikenna Azuike (What’s Up Africa) en Ms Aba met toonaangevende opiniemakers thema's die actuele Afrikaanse makers en creatieven inspireren. Wat betekenen Afrikaanse identiteiten voor traditie en moderne trends, voor realiteit en fantasie, voor het Afrikaanse continent en Europa? Wat beweegt actuele Afrikaanse kunstenaars en theatermakers? Hoe presenteren zij hun werelden?
Deelnemers zijn Ikenna Azuike (Nigeria, UK, presentator, documentaire maker), Ms Aba (Ghana, singer/songwriter, presentator), Trixie Munyama (Namibië, performer en choreograaf), Babah Tarawally (schrijver en journalist), Jelili Atiku (Nigeria, multimedia kunstenaar), Lisetta Ma Neza (slam, muziek dichter). Met een spoken word optreden van Lisette Ma Neza

Dit avondprogramma bestaat uit twee delen:

  • Talkshow: Afrovibes x ZAM: how we made it, African artists center stage
  • Voorstelling: Smeer van Trixie Munyama (Namibië)

Voor de talkshow en de voorstelling zijn afzonderlijk kaarten beschikbaar. Het restaurant van De Balie is geopend.

DATUM: 
Amsterdam | De Balie 

Afrofuturisme - moderator Maarten van Hinte

Afrofuturisme - moderator Maarten van Hinte
Deze avond duiken we in de wereld van Afrofuturisme - een culturele beweging van muziek, beeldende kunst en literatuur die de toekomst van zwarte identiteit verkent voorbij de geschiedenis van onderdrukking. Deelnemers zijn Idio Chichava (Mozambique, choreograaf), Jay Pather (Zuid-Afrika, choreograaf en artistiek leider Afrovibes), AiRich (Afro-Caribische beeldend kunstenaar), Reinel Bakole (België, zangeres, muziek), Maarten van Hinte (moderator). Zij spreken over hoe Afrofuturisme hun artistieke werk vormgeeft.

Jay Pather geeft een keynote over Afrofuturisme en Afrika. Muziekoptreden van Reinel Bakole.

Dit avondprogramma bestaat uit twee delen:

  • Talkshow: Afrofuturisme
  • Voorstelling: Sentido Unico van Idio Chichava (Mozambique)

DATUM: Amsterdam | De Balie 

Voor de talkshow en de voorstelling zijn afzonderlijk kaarten beschikbaar. Het restaurant van De Balie is geopend

Sentido Unico - humor en ironie, poëzie en sensualiteit over leven in de marge

Sentido Unico - humor en ironie, poëzie en sensualiteit over leven in de marge
In drie choreografieën maakt de Mozambikaanse choreograaf Idio Chichava zichtbaar en tastbaar wat leven in de marge van een samenleving kan betekenen. Het kan leiden tot intimidatie, verraad, onderwerping en geweld. In Sentido Unico komen bewegingen van de dansers en fotografische projecties samen. De video projecties laten de evolutie van twee lichamen zien, hun geschiedenis en verleden en hun actuele vragen. De lichamen van de dansers vertellen hun verhaal in een doorlopende dans, zoals de golvende, oneindige bewegingen van het universum, uitgevoerd in sensuele lichaamstaal. Sentidi Unico gaat over het heftige leven in de marge maar zit ook vol humor en ironie, poëzie en sensualiteit. Voor de trailer klik hier

DATA: 
Rotterdam | Maaspodium

Amsterdam | De Balie 

Amsterdam | Bijlmer Parktheater  

Moving Beyond

Moving Beyond
Een artistieke uitwisseling tussen Nederlandse en makers uit het Afrikaans continent. Zij werken vanuit verschillende disciplines en culturele achtergronden. Steeds vaker trekken makers zich niets aan van scheidslijnen tussen verschillende kunstdisciplines en houden zich in cross-over vormen bezig met meer dan één kunstvorm tegelijk, waardoor er een nieuw inclusief idioom ontstaat.

Voor danser/performer Linar Ogenia, de Senegalese choreograaf Babacar Cissé en danser Sherise Strang in deze productie is dit een vanzelfsprekendheid. Deze internationale uitwisseling is een Artists in Residency bij Afrovibes genaamd ‘Moving Beyond’. 

In Between Time -  hoe beïnvloeden onze relaties ons leven

In Between Time -  hoe beïnvloeden onze relaties ons leven
Drie jonge dansers van Codarts in Rotterdam en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten verkennen onder leiding van de Tanzaniaanse choreograaf Samwel Japhet hoe de relaties die we hebben met onze vrienden en familie en onze relatie met de tijd ons leven bepalen. Hoe beïnvloeden deze relaties de manier waarop we de wereld ervaren.

Deze dansvoorstelling is ook deel van het Artist in Residency programma van Afrovibes die tijdens het festival wordt gepresenteerd.

Amsterdam | Bijlmer Parktheater

Rotterdam | Kunsthal