Afbeelding

Dr Marcia Goddard, Vivian Acquah en Kemo Camara. Foto Benedicta Badu

Dr Marcia Goddard, Vivian Acquah en Kemo Camara. Foto Benedicta Badu

Tweede editie van Cooking Back To Our Roots belicht het opgroeien tussen twee culturen

Zondag 5 november start de tweede editie van het online tv-programma Cooking Back To Our Roots. Deze show gaat het meer dan alleen over koken. Het programma neemt de kijker mee op een visuele experience naar de thuislanden van Afrikaans-Nederlandse hoogvliegers uit de business wereld. In deze tweede editie is het thema ‘Nederland zorgt voor een open mind’. Want, wanneer je opgroeit tussen twee culturen, krijg je volgens het programma vrijgevochten geesten.

In iedere aflevering uit deze vierdelige serie komen inspirerende gastsprekers uit de Afrikaanse diaspora aan het woord die als ondernemer/werknemer een succesvolle carrière in Nederland hebben.

Ik laat in mijn programma juist corporate high potentials aan het woord”, legt host en gecertificeerde Diversity, Equity & Inclusion consultant Vivian Acquah uit. “Dit zorgt voor een nieuw geluid, een andere visie vanuit ondernemers en zakenmensen. Ik kom zelf ook uit het bedrijfsleven en ik miste die connectie en inspiratie. Door dit nieuwe perspectief te laten zien doorbreek ik het idee wat velen voelen. Het gevoel van ‘I am the only one’”.

Vivian verwerkt in iedere aflevering lessen uit het verleden die gebruikt kunnen worden als bouwstenen voor een betere toekomst. Het programma biedt niet alleen lessen over culturen, generaties of tradities. Maar ook over zienswijzen, gevoelens en uitdagingen. “Dit online tv-programma gaat niet alleen over eten, het gaat ook over verbinding maken met onze wortels en het cultiveren van een diepere waardering voor ons gedeelde erfgoed, Nederlanders én Afrikaanse Diaspora, samen,” aldus Vivian.

Daarnaast onderstreept het programma ook de afschaffing van het Nederlands slavernijverleden en de onderbelichte geschiedenis van Nederland met West-Afrika, Suriname, de Antillen en Ghana. De gastsprekers vertellen in iedere aflevering hoe deze geschiedenis impact heeft op hun leven, anno 2023.

Vivian Acquah heeft als doel 1 miljoen leiders te inspireren met Cooking Back To Our Roots. Dit streven is niet onopgemerkt gebleven. Zo ontving het programma in 2023 al een subsidie van de gemeente Amsterdam. “Dit project scoort hoog op de onderwerpen kennisdeling en bewustwording. Eten is een onderbelicht perspectief en daardoor juist belangrijk. Bovendien verbindt het initiatief verschillende groepen uit de diaspora. Het is een project dat mensen bewust wil maken van het belang van de traditionele keuken en de rol daarvan bij het verbinden van mensen met hun wortels,” aldus gemeente Amsterdam.

Cooking Back To Our Roots is vanaf zondag 5 november te zien op het Youtubekanaal van Amplify DEI .