Afbeelding

Black Achievement Month

Twee documentaires ivm BAM 2021

BAM

Graag brengen wij u op de hoogte van de bioscoopuitbreng van  de documentaire MARTIN LUTHER KING vs.THE FBI van regisseur Sam Pollard (Vanaf 7 oktober te zien)  en de documentaire THE PHOTOGRAPH van regisseur Sherman De Jesus (vanaf 14 oktober te zien)Beide documentaires zijn ook opgenomen in het programma van Black Achievement Month.  


MARTIN LUTHER KING vs THE FBI
2020 | VS | 106 min | Regie: Sam Pollard Engels gesproken | Nederlandse ondertiteling
VANAF 7 OKTOBER IN DE BIOSCOOP


MLK vs FBI

Regisseur Sam Pollard toont in zijn documentaire MARTIN LUTHER KING vs.THE FBI hoe de vreedzame voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging Martin Luther King Jr, kort na zijn beroemde 'I have a dream' speech door de FBI werd aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika. Met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten en geïnspireerd op het werk van historicus David J. Garrow laat de documentaire zien hoe de FBI onder leiding van J. Edgar Hoover, een heksenjacht opende op King, waarbij hij constant in de gaten werd gehouden en lastiggevallen door de Amerikaanse regering.

Hoover zag in de massale beweging tegen rassendiscriminatie in jaren ’50 en’60 een communistisch complot en gaf opdracht King af te luisteren. FBI-rechercheurs ontdekten dat de geliefde en charismatische dominee er buitenechtelijke relaties op na hield en zetten hem met een getypte, anonieme brief onder druk: "Er is maar één ding dat u nog kunt doen. U weet wat het is."

MARTIN LUTHER KING vs.THE FBI is een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.


THE PHOTOGRAPH
2021 | Land: Nederland | Regie: Sherman De Jesus  | Lengte: 98 minuten | Taal: Engels, Frans | 
IN PREMIÈRE OP HET Nederlands Filmfestival 2021 - VANAF 14 OKTOBER TE ZIEN IN DE BIOSCOOP


The Photograph

In THE PHOTOGRAPH ontketent één foto een wervelwind van bijzondere verhalen. Over New York en haar zwarte bewoners, over trots en traditie, over de kracht van fotografie, en over de grootvader van regisseur Sherman De Jesus. 

De Jesus vertrekt met een duidelijke missie naar New York: achterhalen welk verhaal er schuilgaat achter de enige foto die hij van zijn grootvader, Juan de Jesus, heeft. Een zwart-wit portret van een trotse man in een wit tropenpak, een echte heer anno 1920. Belangrijk detail: Juan de Jesus was een zwarte man.  Fotograaf James Van Der Zee (1886-1983) legde deze tijdsgeest vast in tienduizenden foto’s. Hij bracht zwarte mensen in beeld zoals ze zelf graag gezien wilden worden: van hun beste kant, in hun mooiste pak, als de mensen die ze waren. 

THE PHOTOGRAPH maakt zichtbaar welke revolutie Van Der Zee’s werk ontketende en hoe het gedachtegoed van de Harlem Renaissance nog overal in Harlem voortleeft. Van hedendaagse fotografen als Jamel Shabazz, die zich door Van Der Zee laten inspireren, tot de bittere strijd van activisten tegen de gentrificatie van de wijk die nog altijd symbool staat voor black pride en zwarte cultuur.

Dit jaar vindt de Black Achievement Month van 1 oktober t/m 1 november plaats in Almere, Amsterdam, Den Haag, Leiden, Middelburg, Utrecht en Rotterdam.

Het thema van dit jaar is ‘Verbonden Generaties’. “Hiermee geven we aan, dat iedere generatie gevormd wordt en voortbouwt op een vorige generatie. We zijn geen losse individuen en leven niet uitsluitend in het hier en nu. We komen van ver en geven het stokje door aan de toekomstige generatie. We staan, als het ware, op elkaars schouders. Het verleden werkt door in het heden en heeft gevolgen voor de toekomst. Dit gegeven, dit besef is essentieel”, aldus John Leerdam, artistiek leider van de Black Achievement Month.

De Black Achievement Month richt zich op drie pijlers:

  1. Beeldende kunst en theater: tentoonstellingen, voorstellingen, films;

  2. Artiesten: zangers, dansers, musici, acteurs, theatermakers, spoken word artiesten;

  3. Maatschappelijk debat en discussie: over actuele en beeldbepalende thema’s, die gevoerd worden met wetenschappers, professionals, ondernemers, sporters, intellectuelen en schrijvers.