TropX Supermarkt

TropX Supermarkt bezorgt de tropen tot in de keuken

Door Ralitsa Vliese

Boodschappen aan huis bezorgd krijgen. Dat klinkt natuurlijk zeer bekend in de oren. Vele bekende supermarktketens die deze service bieden. Maar wist u ook dat wij onze eigen Black Owned Business hebben die (exotische) producten tot in uw keuken bezorgt? AFRO Magazine sprak met de ondernemers achter TropX Supermarkt.


Wie zijn jullie en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Wij zijn Ira, Raoul en Rodney, allen van Afro-Surinaamse komaf en met z'n drieën zijn wij TropX gestart, waarbij Ira en Raoul de operationele kant op zich nemen en Rodney de technische kant. 

Wat is TropX en hoe kwamen jullie op de naam?

TropX is een tropische supermarkt in de vorm van een mobiele app. De klant kan via de app producten bestellen en die worden dagelijks aan huis bezorgd. De naam spreek je uit als “Tropics”, verwijzend naar het tropisch gebied, waar het gros van onze producten vandaan komen. Daarnaast is het ook een samentrekking van Tropical eXpress, verwijzend naar het feit dat het een bezorgdienst is. 

Hoe is TropX ontstaan?

TropX is voornamelijk ontstaan vanuit een wens van Ira om een fysieke supermarkt te starten. En die wens komt voor een groot deel voort vanuit een idealistisch perspectief met betrekking tot het feit dat afro ondernemers ondervertegenwoordigd zijn in die branche terwijl die groep toch vaak de grootste afnemers zijn. 

Vervolgens werd de roep om een black owned supermarkt ook vanuit de afro gemeenschap zelf steeds groter en heeft ze besloten om ervoor te gaan. Middels een crowdfunding en via andere wegen is geprobeerd de financiering rond te krijgen. Echter was dat niet gelukt. 

Toen Ira op een gegeven moment telkens de kleine autootjes zag rondrijden van een bekende online bezorgdienst, zag ze daarin de mogelijkheid om met weinig middelen toch nog een supermarkt te beginnen. Al is die niet fysiek. Vervolgens heeft ze Raoul en Rodney benaderd om samen dit bedrijf te starten.

Wat onderscheid jullie van andere online supermarkten?

Als we het hebben over specifiek het “toko” segment dan zijn wij sowieso de enigen met een professionele app. Qua uitstraling vinden we ook dat we boven het beetje “muffe” imago van de gemiddelde toko uitstijgen. Daarnaast sturen de meeste online toko's hun producten per post op en als ze al zelf bezorgen, dan doen ze dat niet gratis.

TropX staat zes dagen per week met kraakverse producten zonder bezorgkosten aan je deur.

Als we het hebben over de rest van de supermarkten, die hebben weer niet ons assortiment, die wij momenteel ook hard aan het uitbreiden zijn. En vaak hanteren zij ook vrij hoge minimum bestelbedragen. Daarnaast zijn we makkelijk bereikbaar, flexibel, benaderbaar en leveren altijd kwalitatief goede producten en service met een lach.

Waar halen jullie je producten vandaan?

De meeste producten komen bij de groothandel vandaan. Er zijn wat producten die we rechtstreeks importeren en wat producten van verschillende afro-ondernemers. 

Welke bekende merken hebben jullie zoal?

We hebben producten van Helen, Sishado, Maussi kruiden, Fernandes (snacks), Fajalobi, Lekkerbekkie, Badia. Noem maar op.

Als er businesses zijn die hun producten ook via jullie aan willen bieden, hoe kunnen ze dat het beste doen?

Zij kunnen een mailtje sturen naar info@tropx.nl met een omschrijving en foto’s van het product. En als het een product is dat binnen ons assortiment past en kwalitatief goed is gaan we een kennismakingsgesprek aan waar we ook de voorwaarden voor samenwerking bespreken. 

Hoe vinden jullie het nu gaan met TropX?

We bestaan nu bijna een jaar en leren iedere dag heel veel. We hebben allemaal geen achtergrond in de retail maar desondanks gaat het goed. We hebben veel terugkerende klanten waaruit we kunnen opmaken dat ze tevreden zijn met onze service en kwaliteit van onze producten.

Wat zouden jullie nog anders willen zien?

Voor een online platform is onze online presence nog niet optimaal. De marketing en promotie moet veel beter, maar daar zijn we op het moment druk mee bezig. Daarnaast zijn wij het team aan het uitbreiden. 

In welke dorpen/steden leveren jullie nu de boodschappen?

Wij komen momenteel in meer dan 90 plaatsen in de regio's Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Drechtsteden en Flevoland . De exacte steden kun je vinden in de app.

Hoe gaat het leveren in zn werk?

De klant bestelt de producten in de app en selecteert vervolgens een dag en tijdstip waarop zij de bestelling willen ontvangen. Wij hanteren daarvoor tijdsblokken van 2 uur. (Dus bijv. tussen 14.00-16.00 of 16.00-18.00 etc). Het tijdsblok kan verschillen per stad en per dag, maar we zijn wel overal zes dagen per week open. Bestel je voor 21.00 uur dan kan je het de volgende dag bezorgd krijgen. We hanteren een minimum bestelbedrag, maar geen bezorgkosten.

Wat is jullie grootste doel?

Dat we internationaal gaan opereren en veel werkgelegenheid kunnen verschaffen aan jongeren en in het bijzonder jongeren van Afro komaf, die misschien net wat minder makkelijk aan een leuk betaalde baan kunnen komen.

Waar hopen jullie over 5 jaar te zijn?

We zijn een heel ambitieus bedrijf en over 5 jaar zijn we ook echt internationaal. Daarnaast zijn er nog meer plannen waar we in deze fase nog niet te veel over willen zeggen. 

Zijn er nog dingen waarvan jullie vinden van hey, dit moeten de mensen weten?

Wij merken dat mensen in de steden waar we nog niet bezorgen terughoudend zijn om een account aan te maken terwijl wij juist nieuwe steden toevoegen op basis van behoeften.  

Dus we willen die mensen oproepen om toch gewoon de app te downloaden en een account aan te maken, want dan weten wij in ieder geval dat ze graag van onze service gebruik willen maken en gaan wij ervoor zorgen dat we ook zo snel mogelijk, die kant op komen.

Daarnaast leveren wij ook aan zakelijke klanten. Denk hierbij aan eethuizen en cateraars, waarbij wij ook een stukje logistiek uit handen nemen.

TropX Supermarkt is zowel te vinden op Facebook als op Instagram voor meer informatie. Ook is de TropX Supermarkt app te downloaden via de App Store van Apple en via Google Play.


Wil jij ook een advertorial voor je bedrijf? Mail dan naar info@afromagazine.nl en vraag naar de voorwaarden.