Afbeelding

Tracing your roots

Tracing Your Roots nu ook in het Haags Historisch Museum

Het Haags Historisch Museum organiseert voor jongeren (15 - 35 jaar) met roots in een van de voormalig Nederlandse koloniën een cursus waarbij ze op zoek gaan naar hun voorouders en familiegeschiedenis.

Stamboomonderzoek, interviews en verzamelde verhalen
Op drie middagen duiken jongeren in een groep van gelijkgestemden in hun familiegeschiedenis. De eerste middag start met een kennismaking: wat wil je weten over jouw voorouders en familiegeschiedenis? Gevolgd door een gastles en een workshop stamboomonderzoek. De tweede middag staan  familieverhalen centraal. De jongeren interviewen hun (groot)ouders en leggen verhalen vast. De derde middag gaan de jongeren verder met hun stamboomonderzoek, schrijven ze hun familieverhaal op en zoeken ze objecten die deze verhalen ondersteunen. Het programma wordt afgesloten met een feestelijke eindpresentatie.

Tracing Your Roots hoopt jongeren wortels mee te geven, zodat ze vanuit een stevig verankerd zelfbeeld kunnen bouwen aan hun eigen toekomst. Daarbij wordt doelbewust gezocht naar verbinding op met oudere generaties. Wanneer jongeren het zwijgen doorbreken en met hun (groot)ouders in gesprek gaan over het (koloniale) verleden, dan ontstaat er ruimte voor heling, verbinding en (zelf)begrip. De begeleiding wordt verzorgd door Yvette Kopijn (Stichting VerhalenOverLeven).

Yvette: ''Bij Tracing Your Roots graaf je in het verleden, maar wel met het oog op de toekomst. Als je weet waar je vandaan komt, weet je immers ook beter wie je bent en wie je nog wilt worden.''

Meedoen?
Deze cursus is bedoeld voor jongeren tussen de 15 en 35 jaar uit Den Haag en omgeving. De bijeenkomsten zijn in het Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7. Kosten voor de cursus zijn € 50,- . Meld je aan door een mail te sturen naar educatie@haagshistorischmuseum.nl o.v.v. je naam, leeftijd, woonplaats en waar je roots liggen.