x

Tournee Queen Of Disco wegens succes verlengd

De tournee van QUEEN OF DISCO van RIGHTABOUTNOW INC. wordt wegens succes verlengd. QUEEN OF DISCO speelt van 9 t/m 18 juni op Oerol en keert begin augustus terug in theater Delamar centrum tijdens Pride Amsterdam. Ook zal de muziektheatervoorstelling te zien tijdens Theaterfestival Boulevard.

QUEEN OF DISCO - in regie van Marjorie Boston en Maarten van Hinte (script) - gaat over de onweerstaanbare opkomst, de tragische ondergang en onvermijdbare wedergeboorte van disco music, belichaamd door het leven van disco icoon en flamboyante LGBTQ activist SYLVESTER. Met Juan Wells, Drussilla Mputu-Mola, Susan Malaika Bailey, Jasmine Perez, Robeathy Corea/ Patrick Karijowidjojo.

Afbeelding

c

DISCO kwam begin jaren zeventig op uit de zwarte en latino gay clubcircuit in New York en werd snel daarna een wereldwijde muziekstroming. Het viel samen met de emancipatie de LGBTQ-gemeenschap. De hele wereld stond op de dansvloer te dansen op discomuziek en het was één groot feest. Begin jaren 80 kwam er een keiharde terugval.

Disco verdween weer ondergronds om jaren later als House music opnieuw de wereld te veroveren. QUEEN OF DISCO vertelt het bizarre en aangrijpende verhaal van de ‘mighty real’ SYLVESTER, van koorknaap tot superster. Zijn verhaal is het verhaal van een culturele revolutie die onze wereld voorgoed heeft veranderd. Het is een oogverblindende spiegelbol die issues en dilemma's rond diversiteit en inclusie anno nu aan ons teruggeeft.

...een ontroerend portret van een man voor wie de discocultuur zowel een emancipatieplatform als een vluchtkelder voor de harde realiteit was.” – NRC

Afbeelding

SYLVESTER JAMES JR

SYLVESTER  JAMES JR. groeide op in Watts, een zwarte arbeiderswijk in Los Angeles. Hij was een wonderkind. Met zijn engelenzang en zijn androgyne voorkomen een opvallende verschijning in zijn moeders gospelkoor. Als tiener werd hij door zijn moeder verstoten om zijn gay lifestyle en zwierf hij met een transgender gang over de straten van L.A. Hij verruilde Watts voor San Francisco waar hij zich aansloot bij een hippiedrag-queen revue, the Cockettes.

Een paar jaar later brak hij als solozanger door, gedragen door de Disco vloedgolf die de wereld overspoelde. Hij was een pionier, openlijk gay, proud and loud, met gigantische hits als "You Make Me Feel (Mighty Real)" en "Do Ya Wanna Funk".

Begin jaren 80 kreeg hij aids. Sylvester was de allereerste wereldster die openlijk ervoor uitkwam aan aids te lijden en stond als activist in de voorhoede van de aids-awareness and gay pride beweging The Stonewall rellen. In 1988 stierf hij aan de gevolgen van zijn ziekte.

JUAN WELLS ALS DE NIEUWE SYLVESTER

Afbeelding

JUAN WELLS

JUAN WELLS neemt de rol als SYLVESTER over van Urvin Monte. Multitalent Juan Wells is zowel als acteur werkzaam in het theater op het kleine en grote scherm, als in de muziek. Het publiek maakte kennis met hem in zijn rol van Bento do Carmo in de populaire soap Onderweg Naar Morgen.

Zijn muziekcarriere begon reeds in de jaren ’90, toen hij werkte met grootheden als Bootsy Collins, George Clinton, Mike Mc Evoy (Soul to Soul) en Simon Philips (Toto). Met het duo Fluitsma en Van Tijn scoorde Wells een grote hit met het nummer Summer Rain.

Wells speelde in diverse musicals zoals ‘Doornroosje en de Knappe Kikker, in Disney's 'The Little Mermaid', de muziektheaterproductie 'The beastly bombing' en de musical 'La Cage Aux Folles' van Stage Entertainment. Momenteel is hij bezig met de opnames van een nieuw album met zijn band WELLS. Vanaf 9 juni zal Wells op Oerol voor het eerst de rol van Sylvester vertolken.

QUEEN OF DISCO IN DE PERS

 • Bekijk HIER een performance van Susan Malaika Bailey uit Queen of Disco en een interview met Maarten van Hinte tijdens De Dag van de Emphatie (vanaf min 06:24) @Pakhuis de Zwijger
 • Beluister HIER een interview met Marjorie Boston op Radio Omroep Zwart (vanaf min 02:16:30)
 • Bekijk HIER een impressie van Becoming in CC Amstel met een interview met o.a. regie assistent Kaja van Bruggen (vanaf min 05:21)
 • Bekijk en beluister HIER een interview met Marjorie Boston & Urvin Monte op Npo Radio 1
 • Beluister HIER de OWRU podcast met Maarten van Hinte & Brian Elstak
 • Lees HIER een interview in Scenes met Marjorie Boston 
 • Lees HIER een recensie van Queen of Disco in de Theaterkrant
 • Lees HIER een recensie van Queen of Disco in het NRC
 • Lees HIER een interview met Maarten van Hinte in het Parool 

RIGHTABOUTNOW INC. (RAN INC.) is een interdisciplinair urban productiehuis en stedelijk centrum voor podiumkunsten. RAN INC., opgericht door MARJORIE BOSTON en MAARTEN VAN HINTE, en brengt een nieuwe generatie makers en artiesten voor het voetlicht door het produceren van evenementen, tentoonstellingen en sociaal-maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland. Naast QUEEN OF DISCO produceerden, schreven en regisseerden Boston en van Hinte diverse multidisciplinaire succesvolle producties, waaronder STATUS met o.a. Hans Dagelet en Anton de Bies en TORI met HNTjong, KIBRA SILENSIO met Ritzah Statia (winnaar Amsterdam Fringe Award 2021 & nominatie Joop Mulder Plak). Ook schreef van Hinte het libretto van Hoe Anansi de stories of the world bevrijdde met De Nationale Opera & Het Nationale Ballet.

RAN INC. biedt een platform voor makers en performers voor wie de grote stad hun arena is en hiphop een essentiële bron. Op makers die anders kijken en denken, en de meerstemmigheid van de stad spiegelen, omdat DIVERSITEIT de krachtigste bron van culturele vernieuwing en artistieke innovatie is. rightaboutnowinc.com             

CREDITS

 • Spel & Zang: Juan Wells, Drussilla Mputu-Mola, Susan Malaika Bailey, Jasmine Perez, Robeathy Corea/Patrick Karijowidjojo
 • DJ & Sound/beat creation: DJ Jasmine Perez
 • Regie: Marjorie Boston, Maarten van Hinte
 • Script/dramaturgie: Maarten van Hinte
 • Regie Assistent: Kaja van Bruggen
 • Artistieke Coördinatie: Ritzah Statia
 • Scenografie: Marjorie Boston
 • Publiciteit: Emily Perez
 • Context en Educatie: Tomas Leijen
 • Productie team: Patrick Karijowidjojo (productieleider), Alleryn Beaulieu
 • Kostuum conceptuele adviseur: Stef Krull, Iris Elströdt
 • Lichtontwerp: Vincent Romijn
 • Decorontwerp: John Lippens
 • Techniek: Art Support
 • Videotechniek: Bart Scholten (stagiair)
 • Office Manager: Gloria Hoop

VERLENGING TOURNEE QUEEN OF DISCO

Dag        Datum       Locatie                                Stad                  Tijdstip  

do            9 jun         Oerol                                    Terschelling        Generale

vr             10 jun       Oerol                                    Terschelling        21:00

za            11 jun        Oerol                                    Terschelling       15:00 & 21:00

zo            12 jun        Oerol                                    Terschelling        21:00

ma           13 jun        Oerol                                   Terschelling         21:00

wo           15 jun        Oerol                                    Terschelling        15:00 & 21:00

do            16 jun        Oerol                                    Terschelling        21:00

vr             17 jun        Oerol                                    Terschelling        15:00 & 21:00

za            18 jun        Oerol                                    Terschelling         21:00

ma           1 aug         Delamar centrum Pride        Amsterdam         20:30

di             2 aug         Delamar centrum  Pride       Amsterdam         20:30 (ovb)

di             9 aug         Theaterfestival Boulevard     Den Bosch         (ntb)

wo           10 aug       Theaterfestival Boulevard     Den Bosch         (ntb)

QUEEN OF DISCO is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, BNG Cultuurfonds, Fonds21, Gemeente Amsterdam Oost, LiraFonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Pride en Sublime FM.