Afbeelding

 Mark Bolk, Free Heri Heri For All

Enkele van de chefs in het Koninklijk Paleis Amsterdam. @Mark Bolk, Free Heri Heri For All

Topchefs met Afro-Caribische en Surinaamse roots koken Heri Heri for All in paleiskeuken Koninklijk Paleis Amsterdam

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander stelt de Paleiskeuken - waar normaliter staatsbanketten worden bereid - beschikbaar voor Free Heri Heri For All.

Vanaf 27 juni gaan zestien topchefs* met Afro-Caribische en Surinaamse roots in samenwerking met medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis en andere inwoners van Amsterdam, onder leiding van hoofdchef Emmo Achthoven, aan de slag voor de bereiding van 7.000 Heri Heri gerechten die worden gedistribueerd onder de deelnemende organisaties in Amsterdam.

Het is een eer voor ons dat Koning Willem-Alexander zijn keuken openstelt om in het Koninklijk Paleis Amsterdam Heri Heri te koken. Op deze manier hopen wij ook zijn boodschap om samen te verbinden te ondersteunen.”, zegt Ayra Kip van KIP Republic, die Free Heri Heri dit jaar voor de vierde keer organiseert.

In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan de trans-Atlantische slavernij. Op 1 juli wordt in Nederland met Keti Koti de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in juli 1873 herdacht, maar bijna 400 jaar slavernij en koloniale geschiedenis laat sporen na in het verleden en het heden. Het is een geschiedenis die iedereen aangaat en helaas nog steeds voelbaar is, ook in de vorm van racisme en discriminatie.

Heri Heri is ontstaan uit wat er op de plantage overbleef en werd verbouwd en gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. Het gerecht bestaat tegenwoordig uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene banaan, gezoute vis (bakkeljauw) een ei en garnering.

Ter nagedachtenis aan het slavernijverleden en om het verleden met het heden te verbinden kan door het hele land gratis en gezamenlijk het Surinaamse gerecht gegeten worden. Het initiatief van Kip Republic beoogt burgers onderling te verenigen en de herdenking inclusief en toegankelijk te maken. Tevens biedt het samen eten kans op dialoog en uitwisseling omtrent de betekenis van de dag en het delen van kennis over de geschiedenis," schreef KIP Republic in een persbericht.

Voor de hoofdstad worden de maaltijden in het Koninklijk Paleis Amsterdam bereid. De koloniale historie en het slavernijverleden is met het gebouw verweven, er zijn sporen van te zien die misschien op het eerste oog niet opvallen. Het Koninklijk Paleis Amsterdam werkt eraan verhalen over het gebouw in al zijn facetten te vertellen.

Zolang er mensen in Nederland leven die dagelijks de pijn van discriminatie voelen, werpt het verleden nog zijn schaduw over onze tijd en is het nog niet voorbij,” zei Koning Willem-Alexander in een videoboodschap over het gebruik van de Gouden Koets in 2022.

Met ingang van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt aan Paleisbezoekers het publieksboekje ‘Sporen van Slavernij in het Koninklijk Paleis Amsterdam’ uitgereikt, waarin verschillende experts aan het woord komen. Daarnaast worden hierover rondleidingen gegeven en is een scholenprogramma samengesteld.

De volgende chefs gaan bij het Koninklijk Paleis Amsterdam aan de slag: Emmo Achthoven, Bryan Barron, Saira Spier, Sabini Vola, Nikita Tjon Afo, Sandile Adriaan, Daniel Adriaan, Mekyle Picornie, Gino Gehard, Ethel Westhout, Rene Pique, Claudio Schalkwijk, London Loy, Jerge Niel, Leilani Lewis en Susan Robles. 

 Mark Bolk, Free Heri Heri For All
 @Mark Bolk, Free Heri Heri For All
 Mark Bolk, Free Heri Heri For All
 @Mark Bolk, Free Heri Heri For All