Tony Cokes

Tony Cokes in De Balie

Disco isn’t dead. It has gone to war.’

Het is een van de vele treffende zinnen uit de video-essays van Tony Cokes die tussen 23 december en 7 januari door het volledige gebouw van De Balie te bewonderen zijn. 

Kaarten voor dit programma zijn verkrijgbaar via de website van De Balie.

Felle kleuren, rake teksten en harde beats. Met een verrassende combinatie van beeld, tekst en geluid maakt Tony Cokes al tientallen jaren unieke en spraakmakende video-essays. De kunst van Cokes daagt kijkers uit op een andere manier te kijken naar de politieke rol van kunst en media. Welke rol speelt popmuziek in de war on terror? En waarom is minimal techno ontstaan in Detroit? 

Het werk van Cokes laat als geen ander de ambiguïteit en complexiteit van onze moderne kapitalistische samenleving zien. In zijn kunst vervlecht hij thema’s als gentrificatie, popmuziek en rassenongelijkheid, en combineert hij de ideeën van denkers als Paul Gilroy, Tino Seghal en James Baldwin met muziek van Michael Jackson, Morissey, Kraftwerk en Nancy Sinatra.

discoOver Tony Cokes
Tony Cokes is een Amerikaanse kunstenaar; daarnaast is hij professor in het Modern Culture and Media department aan Brown University. Hij exposeerde recentelijk in het MACRO contemporary Art Museum in Rome (2021), CIRCA in Londen (2021) en in Museu d’Art Contemporani de Barcelona (2020). In 2020 was er in Nederland, in BAK, Utrecht, al eenmaal een solo expositie van hem te zien. Daarnaast is zijn werk terug te vinden in de collecties van The Museum of Modern Art, Centre Pompidou en the Art Institute of Chicago. 

De expostitie van het werk van Tony Cokes is tot stand gekomen in samenwerking met de Hartwig Art Foundation.