Tien waargebeurde verhalen
Hoe moeten we ons het harde leven voorstellen van een man in slavernij op een plantage in Brazilië in de zeventiende eeuw? Of het luxeleven van een Nederlandse slavenhandelaar in diezelfde tijd? Of dat van een vrouw die kans zag de plantage te ontvluchten?
In deze rijk geïllustreerde publicatie worden de levens van tien personen beschreven die deel uitmaakten van de Nederlandse koloniale slavernijgeschiedenis en die centraal staan in de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum, die helaas nog niet geopend is voor publiek vanwege covid.
We maken onder anderen kennis met de Afrikaanse João Mina die op een suikerplantage in Brazilië werkte, met Jonas Witsen, eigenaar van een plantage in Suriname. Surapati, die zich aan slavernij ontworstelde en in Indonesië een nationale held werd, en met de illustere Lohkay, die een inspiratiebron was voor de mensen die het slavernijsysteem op Sint Maarten tot stilstand brachten.
Door hun verhalen krijgt de geschiedenis reliëf en krijgen we beter zicht op het systeem van slavernij, de ervaring ervan, en hoe mensen dachten over vrijheid.
Over de auteurs
Stephanie Archangel – Junior conservator geschiedenis, Rijksmuseum, coauteur van 80 jaar oorlog en Zwart in Rembrandts tijd.
Karwan Fatah-Black – Universitair docent Nederlandse koloniale geschiedenis, sectie Sociale en Economische Geschiedenis, Universiteit Leiden.
Martine Gosselink – Directeur Mauritshuis, voormalig hoofd geschiedenis, Rijksmuseum, o.a. samensteller van de tentoonstelling en publicatie Goede Hoop. Nederland en Zuid-Afrika sinds 1600, auteur van New York-New Amsterdam. The Dutch Origins of Manhattan.
Maria Holtrop – Conservator geschiedenis, Rijksmuseum, medesamensteller van de publicatie Goede Hoop. Nederland en Zuid-Afrika sinds 1600.
Lisa Lambrechts – Conservator geschiedenis i.o., Rijksmuseum. Eveline Sint Nicolaas – Senior conservator geschiedenis, Rijksmuseum, auteur van o.a. Ketens en banden. Suriname en Nederland sinds 1600.
Valika Smeulders – Hoofd afdeling geschiedenis, Rijksmuseum, auteur Slavernij in perspectief. Mondialisering en erfgoed in Suriname, Ghana, Zuid-Afrika en Curaçao en coauteur van Op zoek naar de stilte. Sporen van het slavernijverleden in Nederland.