Afbeelding
Thomas Harding. Fotocredits Christian Jungeblodt
Thomas Harding. Fotocredits Christian Jungeblodt
Jaarlijks organiseert het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) een Keti Koti Lezing. Dit jaar vindt deze lezing bij Het Scheepvaartmuseum plaats op dinsdag 18 juni. De lezing wordt gegeven door bestsellerauteur Thomas Harding.
Dit jaar wordt de Keti Koti Lezing gegeven door bestsellerauteur Thomas Harding, wiens moeders familie rijkdom vergaarde door plantages waar tot slaaf gemaakten moesten werken. Voor zijn boek Witte schuld (White Debt) verdiepte Harding zich in de rol van Groot-Brittannië in de slavernij. Zijn onderzoek leidde hem naar de Demerara-opstand van 1823: destijds de grootste opstand van tot slaaf gemaakten in het Britse Rijk.
Tijdens de Keti Koti Lezing deelt Harding het verhaal van deze opstand door de ogen van vier personen: de tot slaaf gemaakte man Jack Gladstone, de missionaris John Smith, de kolonist John Cheveley en de politicus en slavenhouder John Gladstone, vader van een toekomstige Britse premier. Harding bespreekt hoe zijn onderzoek leidde tot vragen over de nalatenschap van slavernij vandaag, op cultureel, politiek en moreel vlak. Harding onderzoekt of afstammelingen van degenen die profiteerden van slavernij verantwoordelijkheid moeten nemen voor de ‘White Debt’, en benadrukt de dringende noodzaak van erkenning, educatie en herstelbetalingen.
Het Scheepvaartmuseum vertelt verhalen over maritieme geschiedenis en de invloed die de maritieme wereld heeft op mensen en samenlevingen. Slavernijverleden en koloniale ongelijkheid zijn onderdeel van deze maritieme geschiedenis. In september 2024 opent het museum daarom een nieuwe vaste tentoonstelling over het maritieme koloniale verleden in het Atlantisch gebied en de doorwerking daarvan in onze huidige samenleving.
De Keti Koti Lezing met het NiNsee is onderdeel van een programmering in aanloop naar deze nieuwe tentoonstelling.
Toegang tot de Keti Koti Lezing is gratis. Vooraf aanmelden via de website van Het Scheepvaartmuseum.