Afbeelding

Kings

Theatervoorstelling KINGS speelt op internationale vrouwendag

In het kader van internationale vrouwendag speelt de voorstelling KINGS op 8 maart 2024 in Theater Zuidplein in Rotterdam. Elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord. Dat bewijst helaas hoe schrijnend actueel en urgent het hoofdthema van deze voorstelling is: femicide.
 

De herneming van de bejubelde voorstelling van Made in da Shade uit 2015, in regie van Kaja van Bruggen en Ritzah Statia van RIGHTABOUTNOW INC., wordt gespeeld door de actrices Cripta Scheepers, Rabina Khatun Miya en Rosa Weekers, met een theatertekst uit 2005 van Djamel Bara, bewerkt door Maarten van Hinte, die na bijna 20 jaar zijn relevantie niet verloren heeft.

KINGS vertelt het aangrijpende verhaal van Leila, een jonge, intelligente en mooie vrouw, die op tragische wijze om het leven is gebracht door haar eigen broer. In een boksring ontrafelen drie spelers het verhaal van Leila, haar broer en zijn twee beste vrienden. Leila had een geheime liefdesrelatie en streefde naar vrijheid en ambitie buiten de beklemmende codes en regels van de straatcultuur in haar wijk. Ze wilde samen met haar geliefde elders een toekomst opbouwen, maar haar broer stak daar een stokje voor.

KINGS gaat over marginalisering, vriendschap, gemeenschap, eerwraak, vrouwenhaat en femicide en boksen voor vrijheid. Bara liet zich inspireren door een artikel over de moord op een jonge vrouw in de Franse banlieue en door de documentaire When We Were Kings over bokslegende Muhammed Ali.
De voorstelling laat zien hoe een dochter, zus, vriendin, zich verzet tegen een omgeving waarin alles wat neigt naar vrouwelijkheid onderdrukt wordt, en daar uiteindelijk de zwaarste prijs voor betaalt. Door de ongekende populariteit van misogyne Tiktok influencers als Andrew Tate, het felle maatschappelijke debat over intersectionaliteit en gender en de schokkende golf femicides in grootstedelijk Nederland is KINGS helaas actueler dan ooit. Om die urgentie te benadrukken kozen de makers ervoor om in deze productie de drie mannelijke personages in KINGS door vrouwen te laten spelen.

"Naarmate het stuk op haar einde komt, dringt de ernst van de situatie door in de bewustwording van het publiek. Ook wanneer het nummer Paroles, paroles van Alain Delon en Dalida wordt ingezet. Op de achtergrond worden er beelden van krantenartikelen over femicide geprojecteerd terwijl telkens weer die herhaling van ‘paroles’ doorklinkt. Woorden, woorden, maar geen daden. Femicide, ofwel moord op een vrouw vanwege haar gender, heeft in de laatste jaren meer aandacht gekregen in de media, maar lijkt in cijfers niet terug te dringen. Integendeel. Het stuk, dat bijna twintig jaar geleden geschreven, is eigenlijk actueler dan ooit. Deze tragische realiteit geeft het stuk diepgang, maar het is het spel van Scheepers, Weekers en Khatun Miya dat KINGS een absolute must-see maakt."  Noa de Keijser - 1e Rang. Lees de recensie.


NEXT STOP IS ROTTERDAM

vr 8 maart 2024 20:30 in Theater Zuidplein in Rotterdam 
wo 24 april 2024 20:00 in Bijlmer Parktheater in Amsterdam
wo 22 mei 2024 20:15 in Het Nationale Theater (HNT) in Den Haag
vr 24 en za 25 mei 2024 20:30 in de Schuur in Haarlem 

Grijp je kans de voorstelling nog te zien en bestel jouw tickets!