Tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? geopend
Op 23 juni 2022 opende commissaris van de Koning René Paas samen met Delno L.A. Tromp onder grote belangstelling de tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? in Museum aan de A (de opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum).
De heerTromp zorgde ervoor dat objecten van het Kura Hulanda museum op Curaçao in de expositie te zien zijn. Onder andere de halsband en hand- en enkelboeien van tot slaaf gemaakten illustreren op pijnlijke wijze de rol van Groningers bij de handel in mensen en slavernij.
Meer dan honderd gasten keken op de historische binnenplaats naar een beklemmende dansperformance door jonge dansers van Noordstaat over de sporen van het slavernijverleden. Het museum werkte met verschillende partijen samen om meerstemmig de zwarte periode uit de Groninger geschiedenis te duiden.
Het is een eerste stap richting een meer diverse representatie in het museum. Directeur Nicolette Bartelink licht toe: “Tijdens het project realiseerden we ons dat de nieuwe koers naar Museum aan de A niet alleen interessant maar ook echt nodig is. We willen een museum zijn dat een meerstemmig geluid laat horen en als ontmoetingsplek ruimte biedt aan de vele gemeenschappen in de hele provincie. We worden een museum van, voor en door Groningers”. De tentoonstelling is gemaakt door Annet van der Meer en te zien tot 8 januari 2023.
Vertegenwoordiging
Er zijn portretten gemaakt van bekende en onbekende Groningers met wortels in de voormalige koloniën. Van mensen die een voorbeeld zijn voor velen als acteur Roger Goudsmit, psychiater Carl Blijd, zangeres Izaline Calister en dichter Guillaume Pool. Twee nazaten van tot slaaf gemaakte personen uit de 18e eeuw, Sheila van Staveren en Jan Folkerts, vertellen over hun familieverleden. Sharon Doelwijt vertelt hoe ingewikkeld de relatie van een familie tot het slavernijverleden kan zijn.
Samenwerkingspartners
Voor deze tentoonstelling werkt Museum aan de A samen met onder meer het Kura Hulanda Museum op Curaçao, de Hanzehogeschool, Stichting Noaberschap, Comité 30 juni – 1 juli Groningen en Stichting Pittig Gekruid. Slavernij. En de Groningers? is vormgegeven door Studio 212 Fahrenheit en mogelijk gemaakt door Kunstraad Groningen, Provincie Groningen, Gemeente Groningen, Stichting Beringer Hazewinkel en het J.B. Scholtenfonds. De tentoonstelling is onderdeel van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed www.bitterzoeterfgoed.nl.