Afbeelding

Tanja Jadnanansingh @Facebook

Tanja Jadnanansingh @Facebook

Tanja Jadnanansing verzorgt de 11e Clark Accord Lezing

Op donderdag 11 mei om 20 uur - 22 uur presenteren de Clark Accord Foundation, Nijgh & Van Ditmar en Vrienden van Clark Accord in de Balie in Amsterdam de 11e Clark Accord Lezing. Dit jaar staat de avond in het teken van het herdenkingsjaar van de Nederlandse slavernijgeschiedenis en van de nagelaten roman “Plantage d’Amour (2011) waarin Clark Accord een dimensie toevoegde aan het beeld van de Nederlandse  slavernij.

De avond wordt gevierd met de lezing, uitgesproken door de voorzitter van de Stadsdeelraad Amsterdam Zuidoost, Tanja Jadnanansing, met als titel: Laat ons in het licht van de liefde van onze voorouders stappen en leiders zijn. De lezing wordt gemodereerd door Karin Amatmoekrim en omlijst met voordrachten en optredens van o.a.  Reza Madhar, Yvonne Lichtveld en Awydia. 

clark accord lezing

De Clark Accord Foundation
De literaire erfenis van Clark Accord wordt sinds 2012 gewaarborgd door de Clark Accord Foundation. Het doel van de Clark Accord Foundation is zorgdragen dat nieuwe generaties cultuurmakers en talenten verder kunnen bouwen op de kernwaarden die Clark Accord zo 
belangrijk vond: literatuur en cultuur, emancipatie, geloven in eigen kracht, kennis van de (eigen) geschiedenis en liefde voor de ander. Door het organiseren van de jaarlijkse Clark Accord lezing wordt sinds 2012 een podium gegeven aan inspirators van verschillende pluimage, die passie en betrokkenheid tot een kernwaarde van het leven hebben gemaakt.

De afgelopen jaren waren er bijdragen van schrijver Karin Amatmoekrim, schrijver Cynthia Mcleod, ondernemer Karin Refos, kunstenaar Quinsy Gario, jazz zangeres Denise Jannah, letterkundige Jerry Dewnarain, Voorzitter Naks Siegmien Power-Staphorst, schrijver Chris Polanen en Runaldo Ronald Venetiaan, oud president van Suriname.

Elke lezing was geïnspireerd door de boeken, thema’s en persoon Clark Accord als toevoeging aan de vraag naar diversiteit en veelzijdigheid binnen het Nederlandse en Surinaamse literatuur, cultuur en medialandschap.

Nieuwe Generatie. 
Met de Clark Accord Foundation streven wij naar meer herkenbaarheid  en erkenning van (jonge) zwarte schrijvers. Daartoe organiseert de Clark Accord Foundation (Suriname) de Clark Accord Sori Yu Talenti Award, een internationale schrijfwedstrijd voor jongeren. Onder leiding van juryvoorzitter,  schrijver Astrid Roemer, is in 2021 Reza Madhar gekozen als winnaar van de vijfde schrijfwedstrijd.  De eerste verhalenbundel,“Het Geheim van Ston Oso e.a. verhalen, is in mei 2013 gepresenteerd.

Net als “Het geheim van Ston Oso”, is  “Snik in de nacht” de titel van het winnend verhaal van 2021. Tijdens de 11e Clark Accord Lezing in de Balie in Amsterdam, leest Reza Madhar (digitaal) voor uit “Snik in de nacht e.a. verhalen, de 2e verhalenbundel uitgegeven door  de Clark Accord Foundation.