Mo met Enid

Standbeeld voor Olympisch zwematlete Enith Brigitha komt in Lumièrepark in Almere

De van Curacao afkomstige zwematlete Enith Brigitha krijgt een standbeeld in het Lumièrepark in Almere. De gemeente Almere is akkoord met de plaatsing,  meldt initiatiefnemer Mo Hersi.

Enith Brigitha won in 1976 tijdens de Olympische Spelen in Montreal twee bronzen medailles. Ze is daarmee de eerste vrouw van kleur die een olympische zwemmedaille won. Jaren later werd bekend dat de twee Oost-Duitse atletes die toen zilver en goud wonnen doping hadden gebruikt. "Brigitha heeft toen eigenlijk goud gewonnen", zegt Hersi aan RTV Flevoland.

Het is inmiddels al meer dan twee jaar dat hij het initiatief nam om de tweevoudig olympisch kampioene te eren met een standbeeld. Hij startte een crowdfunding en wist uiteindelijk €42.000 te verzamelen. Het beeld, gemaakt door beeldhouwer Patrick Mezas is inmiddels af. Waar in het Lumièrepark het precies komt, staat nog niet helemaal vast.

"De gemeente is nog bezig met het regelen van alle vergunningen. Het zou kunnen dat iemand nog protest aantekent maar ik kan me niet voorstellen waarom iemand hiertegen zou willen zijn." Hersi hoopt het standbeeld in september te kunnen presenteren.

Ik heb Enith Brigitha zelf op de hoogte gesteld van het nieuws dat het beeld in het park gaat komen. En ze is er erg blij mee".