Afbeelding

Afbeelding uit Stones Have Laws

Afbeelding uit Stones Have Laws

Speciaal Keti Koti-programma in filmtheaters door heel Nederland

In samenwerking met Pepr, hét online platform voor films van Zwarte makers en verhalen uit de Afrikaanse diaspora, bieden filmtheaters door heel het land films aan ter ere van Keti Koti. 
 
Tijdens Keti Koti herdenken en vieren we op 1 juli de afschaffing van de slavernij in Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen. Voor deze gelegenheid heeft Pepr een programma samengesteld met films die de band met voorouders centraal stelt. 

In Katibo Ye Ye van filmregisseur Frank Zichem gaat Clarence Breeveld op zoek naar de roots van zijn voorouders in Ghana. Deze belangrijke film over mental slavery wordt vertoond in Cinecitta, Filmhuis Bussum, Filmhuis Den Haag en Chassé.
 
Stones Have Laws van Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan en Tolin Alexander toont een inwijding in het leven van de Marrongemeenschap in Suriname. Zij vertellen over hun connectie met de natuur, de strijd met de Nederlandse kolonisten en huidige vervuilende multinationals. Stones Have Laws is te zien in Cinecitta, Filmhuis Den Haag, Hoogt, Chassé en Kriterion.
 
Bovendien biedt de Schuur in Haarlem op 1 juli in samenwerking met curator Ashanti Vreden voorafgaand aan Stones Have Laws de korte film Waka nanga Mi aan van Evani Gilds. Beide films belichten de band met voorouders, essentieel in de Surinaamse cultuur. Na afloop van de vertoningen gaan Surinaamse makers Evani Gilds, Grace Stelk en Melvin Stewart, onder leiding van DOP Seretse Fulani, over deze bijzondere verbondenheid in gesprek.

Meer films in de filmtheaters
Oema foe SrananDaughters of the Dust en Edgar Cairo: Ik ga dood om jullie hoofd worden ook in het kader van Keti Koti vertoond. Filmhuis Alkmaar, Filmhuis Breda, Luxor Zutphen en Kriterion hebben een selectie gemaakt die zij aanbieden in hun programmering. Daarnaast zijn alle films vanaf 29 juni ook te bekijken op Peprfilms.nl.
 

Over Pepr
Pepr is het platform voor Zwarte makers en verhalen uit de Afrikaanse diaspora op streamingsdienst Picl. Hierop zijn films te zien die niet of nauwelijks in de Nederlandse filmtheaters of online aangeboden worden. Ook wordt ruimte gemaakt voor korte films van talentvolle Zwarte makers uit Nederland en het Caraïbisch gebied. Naast het drieluik van Cindy Kerseborn zijn o.a. een deel van het oeuvre van Felix de Rooy en Test Pattern van Shatara Michelle Ford te huur.

Picl
Pepr wordt gehost op Picl, hét arthouse streaming platform van Nederland. Je huurt de film - die meteen vanaf de eerste dag van de release ook online beschikbaar is - voor een periode van 48 uur. In tegenstelling tot de meeste streamingdiensten betaal je bij Picl per film. Daarnaast selecteer je voor betaling jouw lokale filmhuis, want een deel van de opbrengsten gaat daar naartoe.