Slavernijverleden Utrecht: onderzoek, doorwerking en toekomst
Op 23 februari 2022 organiseert de gemeente Utrecht, samen met een groep Utrechtse belanghebbenden de bijeenkomst 'Slavernijverleden Utrecht: onderzoek, doorwerking en toekomst'.
- Wanneer: woensdag 23 februari 2022
- Hoe laat: 10.00 - 12.00 uur
- Waar: livestream op deze site
- https://www.utrecht.nl/zorg-en-onderwijs/discriminatie-en-gelijke-behandeling/slavernijverleden/
Op die dag zijn er vanuit de Janskerk in Utrecht, 2 gesprekken onder begeleiding van Onias Landveld. Het eerste gesprek heeft het thema 'de betekenis van vandaag' en het tweede gesprek 'gedeeld verleden en een gezamenlijke toekomst'.
U kunt dan ook genieten van prachtige rituelen en Spoken Word optredens van Sayonara Stutgard, Jasper Albinus, zang van Denise Jannah en Black Harmony.
Inzet van inwoners om het verleden onder de aandacht te brengen
Een groep inwoners van voornamelijk Afro-Surinaamse en Afro-Caribische afkomst zetten zich al jaren in om dit verleden onder de aandacht te brengen en het gesprek hierover in de stad aan te gaan. Deze inspanningen leverden de jaarlijkse Keti Koti herdenkingen sinds de jaren negentig, het onderzoek naar het slavernijverleden en de ontwikkeling van een Utrechts monument voor het slavernijverleden.
Onderzoek naar het slavernijverleden in Utrecht
In 2019 vroeg de gemeenteraad naar een onderzoek naar het slavernijverleden van de stad. Op 30 juni 2021 is het boek Slavernij en de stad Utrecht verschenen met resultaten. De stad Utrecht was nauw verbonden met de slavenhandel en profiteerde van de opbrengsten, blijkt uit onderzoek. Verschillende lagen van de Utrechtse bevolking hebben aangezet tot, investeerden in en verdienden geld aan slavernij in Amerika, Afrika en Azië. Dit was een van de conclusies uit het boek Slavernij en de stad Utrecht. Wilt u meer weten over de geschiedenis van de slavernij in Utrecht? Kijk dan op sporenvanslavernijutrecht.nl
Het belooft een inspirerende en bijzondere ochtend te worden