Afbeelding

a sense of brown

A Sense of Brown

Tijdens het herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavernij is er ook aandacht voor de bredere implicaties van de koloniale structuren. Zoals die van de contractarbeiders: na de afschaffing van de slavernij werden massaal mensen uit Azië verscheept om het werk van de voormalige tot slaaf gemaakten te doen.

Op 14 september opent de NEXT-tentoonstelling A Sense of Brown: tegen een achtergrond van 150 jaar Hindostaanse migratie houden tien (inter)nationale kunstenaars – nazaten van Indiase contractarbeiders – zich bezig met het belang van zintuigelijke waarneming bij de reflectie op de (koloniale) geschiedenis en de huidige belichaming daarvan.

Vertrekkend vanuit de koloniale, intersectionele, (trans)feministische en queer referentiekaders tonen de kunstenaars hoe materie zelf een plek van verzet is, een connectie met de voorouders kan zijn en helpt bij het vormen van nieuwe relaties tussen mensen en niet-menselijke entiteiten. 

De tentoonstelling wordt op 14 september om 17 uur officieel geopend door voorzitter van stadsdeel Amsterdam Zuidoost Tanja Jadnanansing @tanjajadna, en ritueel ontsloten met Londa ke Naach (‘dans van de jongen’) door Tina. Er is muziek van dj Dizzi Geetha, eten en drinken!

De tentoonstelling is te zien op Anton de Komplein 120 en duurt van 14 september tot en met 18 november 2023. Er is ook een randprogramma, met onder andere een leesgroep en speciale evenementen tijdens Black Achievement Month en Museumnacht.