Scheepvaartmuseum belicht koloniale geschiedenis en impact op heden
Vanaf vrijdag 27 september is in Het Scheepvaartmuseum de tentoonstelling Schaduwen op de Atlantische Oceaan te zien. Deze nieuwe vaste tentoonstelling laat zien hoe de geschiedenis van de scheepvaart, koloniaal geweld en slavernij onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. En welke impact dit had – en nog steeds heeft – op mensenlevens en gemeenschappen. Eigentijdse kunst van onder andere Lisandro Suriel en Manuwi C Tokai en video's met persoonlijke verhalen laten je met andere ogen naar het Nederlandse koloniale verleden kijken.
Museumcollectie en menselijke verhalen
In Schaduwen op de Atlantische Oceaan vind je bruiklenen en objecten uit de eigen collectie van Het Scheepvaartmuseum. Zo bevat de tentoonstelling verschillende schilderijen uit de 17e en 18e eeuw en bruiklenen van de Noord-Amerikaanse Onödowá'ga-cultuur. Ook staan bezoekers oog in oog met het twee meter lange model van het schip D'Keulse Galy. Schepen zoals deze werden gebruikt om tot slaaf gemaakte mensen uit West-Afrika naar de koloniën in Amerika te ontvoeren.
Dit scheepsmodel geeft een beeld van hoe zo'n schip eruitzag, maar vertelt niet over de ervaringen van de mensen aan boord. Daarom zijn bij de museumcollectie video's met verhalen over historische personen en interviews met experts te zien. Zo krijgen de voorwerpen uit de museumcollectie een andere betekenis. Of misschien zelfs meer betekenis.
Kunst van nu als reflectie
Voor Schaduwen op de Atlantische Oceaan werkt Het Scheepvaartmuseum samen met verschillende kunstenaars. Hun kunstwerken laten zien hoe de koloniale geschiedenis ook nu nog doorwerkt. In de tentoonstelling zie je foto's en een nieuwe film van Lisandro Suriel. Met zijn beelden onderzoekt hij de gedeelde Afrikaanse identiteit van de nazaten van tot slaaf gemaakten. Ook kunstenaars Atong Atem, Manuwi C Tokai, Robin Hoed en Wouter Pocornie maakten speciaal voor Schaduwen op de Atlantische Oceaan nieuwe werken.
Opening
Op donderdagavond 26 september is de officiële opening van Schaduwen op de Atlantische Oceaan. Iedereen is welkom bij dit avondvullende programma met optredens van onder andere Phantom Wizard en Ranie Ribeiro, panelgesprekken met experts en kunstenaars, en een proeverij van chef Sabini Vola. De toegang is gratis na aanmelding via www.hetscheepvaartmuseum.nl/opening.