Afbeelding

Rutu Lobi

Rutu Lobi op Sranan Dei in New York City

Rutu Lobi, CEO, La Chanda Marcelle-Moor geeft een ongeëvenaarde, samengestelde Suriname-ervaring met haar pop-upwinkel op de 45e jaarlijkse Sranan Dey in Roy Wilkins Park in New York City. Het in New York City gevestigde bedrijf is een e-commerce winkel gewijd aan de promotie van Afro-Surinaamse mode, kunst, cultuur en spiritualiteit.

Hun producten zijn afkomstig uit Suriname en Nederland en omvatten leveranciers zoals Suriman, Tifen's Designs, Floh-Jo en Fokko Juweliers. “Ons doel is om in de Verenigde Staten een grotere vraag naar Afro-Surinaamse producten te creëren. Met genoemde toegenomen vraag zullen we in staat zijn om meer van onze producten te betrekken van getalenteerde creatievelingen die in Suriname en de Surinaamse diaspora wonen, wat resulteert in meer economische kansen voor Surinaamse ondernemers op de Amerikaanse retailmarkt.”

In de komende maanden bereidt Rutu Lobi zich voor om extra leveranciers aan hun catalogus toe te voegen en meer persoonlijk winkelen aan hun klanten aan te bieden. Hun productlijn omvat kalebassen, Florida Water, Pangis, Floral Sage en Surinaams handsnijwerk.

Rutu Lobi is een e-commerce winkel gewijd aan de promotie van Afro-Surinaamse mode, kunst, cultuur en spiritualiteit. De economie van Suriname heeft een reeks veranderingen ondergaan als gevolg van de COVID-19-beperkingen van de regering, waardoor veel arme gezinnen en arbeidersgezinnen in financiële problemen komen.

Ons doel is om in de Verenigde Staten een grotere vraag naar Afro-Surinaamse producten te creëren. Met het toegenomen vraag, zullen we in staat zijn om de bron meer van onze producten uit talentvolle creatieven die woonachtig zijn in Suriname en de Surinaamse diaspora, wat resulteert in meer  economische kansen voor Surinaamse ondernemers in de Amerikaanse retailmarkt.  

De geschiedenis van de Afrikanen in Suriname biedt een alternatief voor de meer populaire verhalen over de slavernij. Om te beginnen zijn er twee verschillende groepen Afrikanen in Suriname tot slaaf zijn gemaakt.

Er zijn de Marrons, die ontsnapten naar het binnenland van Suriname en tientallen jaren als soevereine naties leefden. Dan zijn er de creolen, die hun vrijheid verworven toen de Nederlandse slavernij afschafte op 1 juli 1863.

De twee groepen leefden twee zeer verschillende levens en wisten verschillende niveaus van de Afrikaanse traditie te behouden. Tegenwoordig is Suriname een van de rijkste landen in de Afrikaanse cultuur op het westelijk halfrond.  

Ga voor meer informatie naar www.RutuLobi.com(link is external).

Over de 45e jaarlijkse Sranan Dey NYC

Sranan Dei in New York begon in augustus 1975 als een picknick voor familie en vrienden. Vandaag trekt dit evenement duizenden Surinamers uit alle delen van de VS, Nederland en Suriname om deel te nemen aan de viering van de multiculturele eenheid van Suriname in de Verenigde Staten.

In de loop der jaren hebben verschillende Surinaamse artiesten muzikaal bijgedragen aan het Sranan Dei. Hoogtepunten waren tot nu toe optredens van Ghabiang Crew, Sranan Uma Prisiri, Conjunto Trasani, Kankantrie, NAKS Kaseko Loco, Dil E Nadan, Biesnoewatie Khoesal, Khisal Bhola Singh, Remie

Abdul en Pinto Sewcharan, Franky Miesidjan en Patrick Tevreden. New Yorks eigen Fiesta Sound (nu Twa Twa Band), al dan niet versterkt met gastmuzikanten uit Miami en Nederland, verzorgde de “soundtrack” aan het Sranan Dei en daarmee de zomer in New York.

Sranan Dei biedt typisch Surinaams eten, muziek, sport en spel en gelegenheid om oude vrienden te ontmoeten en nieuwe te maken. Ga voor meer informatie naar: https://www.facebook.com/sranandey/