Afbeelding

benoit

Reis naar Suriname: facsimile-editie van Voyage à Surinam van P.J. Benoit, verschijnt opnieuw

benoit

De Voyage à Surinam van de Belgische kunstenaar en reiziger Pierre Jacques Benoit, verschijnt op 28 augustus 2023, 160 jaar na de formele afschaffing van de slavernij in Suriname en 150 jaar na de volledige effectuering daarvan, opnieuw in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm onder de titel Reis naar Suriname. Deze facsimile-editie, met een nieuwe, geïllustreerde vertaling van Ger Leppers en een woord vooraf van Ellen Ombre, wordt ingeleid door Carl Haarnack en Garrelt Verhoeven.

In 1839-1840 verscheen Voyage à Surinam van de Belgische kunstenaar en reiziger Pierre Jacques Benoit. Het boek trok vooral de aandacht vanwege de honderd prachtige steendrukken die het bevatte. De Voyage à Surinam heeft sterk bijgedragen aan het beeld dat men zich in Nederland van Suriname vormde. In vrijwel elke publicatie over de Surinaamse geschiedenis of die van de slavernij wordt het boek genoemd.

Over de auteur en de totstandkoming van de Voyage à Surinam was maar weinig bekend. Haarnack en Verhoeven presenteren in hun inleiding onbekende en opmerkelijke gegevens die nieuw licht werpen op de betrouwbaarheid en betekenis van het boek voor de beeldvorming van het slavernijverleden. Met deze nieuwe editie - in het oorspronkelijke formaat van 338 x 481 mm - komt de Reis naar Suriname beschikbaar voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Suriname in de negentiende eeuw.

'We hopen zeer dat deze nieuwe uitgave van de Reis naar Suriname in dit bijzondere jaar een bijdrage zal leveren aan het onderzoek naar de geschiedenis en verbeelding van de slavernij, en in bredere zin naar de geschiedenis van Suriname in de vroege negentiende eeuw. En dat het boek zijn rol zal gaan spelen in het onderwijs, op scholen en universiteiten, waar die geschiedenis tot voor kort nauwelijks aan bod kwam.'  - Carl Haarnack & Garrelt Verhoeven in de inleiding van Reis naar Suriname

Over de auteurs:

P.J. Benoit (1782-1854) was een Belgische tekenaar en schilder. Hoewel hij was opgeleid tot goudsmid, koos hij op zijn twintigste voor een bestaan als tekenaar, schilder, handelsagent, scheepskapitein en restaurateur van schilderijen. Hij maakte grote reizen en omstreeks 1830 bezocht hij op eigen initiatief de Nederlandse kolonie Suriname. Hij bezocht Paramaribo, maar ook plantages en dorpen van marrons en de inheemse bevolking. Hij maakte een groot aantal tekeningen waarop hij probeerde het echte leven van de mensen vast te leggen.

Carl Haarnack (Paramaribo, 1963) studeerde Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is oprichter van Buku - Bibliotheca Surinamica, een grote collectie van zeldzame boeken en prenten over Suriname. Haarnack schrijft regelmatig voor het tijdschrift Parbode en zijn website www.buku.nl over de geschiedenis van Suriname, koloniaal erfgoed en oude boeken. Eerder verscheen van hem Groeten uit Paramaribo. Garrelt Verhoeven is boekhistoricus en Coördinator Cultureel Ondernemerschap & Fondsenwerving van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Eerder was hij werkzaam voor onder meer de KB, nationale bibliotheek in Den Haag, de Bibliotheek van de UvA en de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven.

benoit

Boekpresentatie vrijdag 8 september

Uitgeverij Lannoo & het Allard Pierson nodigen je graag uit voor de boekpresentatie van Reis naar Suriname, die voorafgaand aan de Frederik Muller Lezing plaats zal vinden. 

Datum: vrijdag 8 september

Locatie: de Doopsgezinde Singelkerk, Singel 452 in Amsterdam 

Programma:

- 16:00-16:10: Opening door Els van der Plas, directeur van het Allard Pierson

- 16:10-16:50: Gesprek met Garrelt Verhoeven en Carl Haarnack over het belang van Voyage à Surinam van Pierre Jacques Benoit, de nieuwe uitgave Reis naar Suriname en overhandiging eerste exemplaar

- 16:50-17:00 Korte pauze

- 17:00-18:00: Frederik Muller Lezing door Karin Amatmoekrim: Geschiedenis in de schaduw: spreekwoorden, schoolboekjes en andere onverwachte schatten in de Surinamica van Allard Pierson

- 18:00-19:00: Borrel

Carl Haarnack en Garelt Verhoeven gaan in gesprek met Isabelle Best, junior-conservator van de Surinamica collectie bij het Allard Pierson, over het belang van de Voyage à Surinam en de facsimile-editie Reis naar Suriname voor de geschiedenis van Suriname.

In de Frederik Muller Lezing onderzoekt auteur en letterkundige Karin Amatmoekrim de (on)mogelijkheid om verbeelding te laten samengaan met historische feiten, en neemt ze u mee in haar onvermoeibare zoektocht naar pareltjes tussen ogenschijnlijk onbelangrijke archiefstukken.