Afbeelding

Raoul Boucke, no 10 op de lijst van D66 Kennis is kracht. Educate yourself.

Joan de Windt interviewde Raoul Boucke no 10 op lijst D66. 

Raoul Boucke studeerde chemie, maar zijn loopbaan stond geheel in het teken van zijn passie; milieu en natuur.Daarnaast vindt hij het enorm belangrijk dat jonge mensen van kleur via onderwijs en opleiding (liefst een technische opleiding, of een economische of zakelijke) een plaats aan tafel weten af te dwingen. Hij ziet namelijk dat er in onze samenleving nu nog te weinig mensen van kleur op plekken zitten waar de beslissingen worden gemaakt. “Ik hoop dat jongen mensen denken: hé het is hem gelukt, dus ik kan het ook!”

Boucke: “Ik ben geboren en getogen in Suriname.  Op school, was ik door mijn haar en lichte ogen nooit te plaatsen. Ze vroegen altijd: Waar kom je vandaan?” Ik vertelde eens aan mijn vader dat ik op school daarmee werd gepest. Mijn vader zei: “Jij hebt alles in je wat er in Suriname rondloopt: Afrikaans, Indiaas, Chinees, Europees.’ Identiteit is heel belangrijk voor mensen. Ik kwam naar Nederland op mijn 17e, en opeens moet je jezelf weer die vraag stellen: Waar hoor ik bij? Wat is mijn identiteit. Voor mij maakt Suriname een heel belangrijk deel uit van wie ik ben, van mijn identiteit.”

We hebben een tekort aan technisch opgeleide mensen. Terwijl we hen juist hard nodig hebben in de strijd tegen klimaatverandering. Van monteurs tot ingenieurs. Voor veel jongeren staat techniek ver van hen af. Omdat ze er simpelweg te weinig over weten of geen rolmodellen hebben. Dat laatste is belangrijk, juist ook voor vrouwen of jongeren van kleur, zij zijn ondervertegenwoordigd bij veel technische opleidingen. Het betekent dat we talent mislopen. Dat mogen we niet laten gebeuren.  

Ik vind het belangrijk dat de jeugd ziet en weet dat ze nodig zijn want: Dit gaat jou aan. Dit gaat jouw community aan maar ook internationaal.

Klimaatverandering heeft een directe negatieve impact op Afrika, Zuid- Amerika, het Caribisch gebied, Suriname. Zij zijn niet de landen die de grootste vervuiling veroorzaken, dat doen de VS, West-Europa, China en Rusland, maar zij zijn wel degenen die er flink onder leiden.

De landen die de impact het meest voelen zijn degenen die nu nog niet de weerbaarheid hebben om klimaatverandering aan te pakken. Ik wil dat jongeren dit beseffen. Wij hebben vanuit alle onderwijsniveaus mensen nodig met een technische opleiding of een economische opleiding, om met de handen te werken, mee aan tafel te zitten en mee te doen met de besluitvorming. We hebben ownership nodig in de zakenwereld, ook daar is het belangrijk om mee te doen. We hebben boegbeelden nodig en we moeten elkaar helpen. Zodat we beseffen: Jij kunt het ook! Jij kunt ook de Tweede Kamer in. Wij kunnen het.”

Om die reden raakte hij betrokken bij het Roots Inspire project, waarbij jongeren van kleur door mentoren worden bijgestaan om zo uit te groeien tot mensen die mee beslissen. Het project is nog in de startfase, maar er zijn al 40 mentoren.

“Ik geloof heel erg in empowerment, via onderwijs en kennis en innovatie.”

Moengo, de gouden jaren.

Zijn liefde voor de natuur bracht hij mee uit Mungo, waar zijn familie woonde en waar het kind Raoul opgroeide.

“Mijn opa werkte op het land, hij verbouwde rijst en bacove.  Mijn oma had een winkeltje in allerlei eenvoudige producten. Ze verkocht bijvoorbeeld een likje boter voor 5 cent. Mijn vader is geboren in Moengo en de familie Boucke werkte heel lang bij de Suralco. Ik kom uit een heel warme familie. De liefde voor de natuur is daar begonnen en dat heb ik vastgehouden. Vandaar die passie voor natuur en duurzaamheid maar ook voor innovatie, hoe slimme oplossingen te bedenken voor zaken die beter kunnen.

Ik heb die passie meegenomen uit Suriname, uit die Moengo jaren. Vaak denken mensen dat Suriname olie heeft en goud, en dat dat het belangrijkste is. Maar ik zeg dat het tropisch regenwoud, onderdeel van Suriname, het belangrijkste is. Je moet het precies laten zoals het is. We moeten ecotoerisme aanmoedigen, dat mensen komen en genieten van het oerwoud maar het niet verstoren. Alle afval moeten ze mee terug uit het oerwoud nemen. Ook hun verblijf moet op ecologisch verantwoorde manier gebeuren. Een belangrijk aspect van Suriname is de culturele kant, dat is zo uniek als je kijkt naar diversiteit. Maar ook de diversiteit in het tropisch regenwoud. Dat moet je koesteren, dat vind je nergens anders ter wereld.

Ik vertrok in 1993 uit Suriname. De inflatie was toen 100 procent, het jaar daarop was het 300 procent. Mijn ouders zeiden: “Ga iets leren, want kennis is kracht.” Daar begint het, met onderwijs. Vandaar ook dat ik via Roots Inspire onze mensen aan tafel wil krijgen. Praat mee, doe mee, gebruik en deel de kennis die je hebt, vraag om hulp, zet je netwerk in en vanuit daar kun je als individu maar ook als gemeenschap verder voorruit komen.
De opdracht van mijn ouders was ‘Doe een technische opleiding.’ Ik ben scheikunde gaan studeren, maar ik hield mijn passie vast en in 2002 begon ik bij het ministerie van Milieu. Daarna was ik 13 jaar in Brussel, van 2007 tot 2019. Ik deed verschillende onderwerpen, maar de rode draad was altijd vergroening, CO2 emissies naar beneden brengen, en alles met transport.

Waarom Brussel?

Het is belangrijk dat je op de plek zit waar de grote beslissingen worden genomen. Ik ben een voorstander van Europese samenwerking, want dan kom je verder. Je vormt een groter blok samen en je deelt kennis en innovatie. De wereld is niet altijd een mooie plek, het gaat er soms hard aan toe. Je moet weten wie je gaat helpen in nood, je moet weten wie je vrienden zijn, en een duurzame relatie opbouwen.

We hebben in Europa 500 miljoen mensen, heel veel kennis en diversiteit. Als je die diversiteit goed weet te organiseren en kennis weet uit te wisselen, dan zijn we heel sterk. De vraag is: weten we het goed te organiseren? We zijn de grootste economie, zeker toen het Verenigd Koninkrijk er nog bij was, maar we zitten nu nog wel in de top met 27 lidstaten.

Waarom D66?

D66 is de partij van optimisme, mijn houding is ook: Yes we can! We kunnen dit! Kansen creëren voor iedereen. Je kiest niet waar je wieg staat, maar wel welke kansen iedereen krijgt in ‘t leven. Dat trekt me aan in D66. Twee jaar terug deed ik een event met Jan Terlouw. Ik wou het onderwerp klimaat en innovatie koppelen aan onze gemeenschap. Ik nodigde hem uit in de Bijlmer, en het was een enorm succes, Iemand zei: Het touwtje van Terlouw in de Bijlmer.”

Raoul Boucke wil een stevige prijs op vervuiling.

De grootste vervuilers moeten de hoogste prijs betalen. “Ik vind het belangrijk dat de vervuiler betaalt, het klinkt logisch maar het gebeurt niet. Waarom niet? Dat komt door the powers that be. Ik wil dat iedereen gaat meedoen aan de klimaatrevolutie. Maar ik kan niet op mensen afstappen terwijl de grote vervuilers blijven vervuilen. Iedereen moet ook zonnepanelen kunnen aanschaffen. In de sociale huursector gaan wij het voor mensen regelen. Zodat ook de woningen voor mensen met  een kleine portemonnee, duurzaam verwarmd worden en hun energierekening omlaag kan.

Het doel is in 2050 iedereen van het gas af te krijgen. Dat is een enorme opgave, maar we hebben nog 29 jaar de tijd. De mensen die het zelf kunnen betalen doen ‘t zelf, de anderen worden geholpen.  Je moet mensen geen angst aanpraten.

Mijn levensspreuk?  Kennis is kracht. Educate yourself.”

Joan de Windt