Afbeelding

gorrilla

Racistische verwijzing naar Memphis Depay in Hoorn

Feestwinkel Ooms in Hoorn heeft de gorillapop die zij voor hun zaak had uitgedost met een witte zweetband met nummer tien erop omgekleed. De witte hoofdband is van de gorilla heeft afgehaald en vervangen met een oranje pet. "We hebben een foto binnengekregen die dit laat zien. Samen hebben we laten zien dat er geen plek is voor racisme. De tijd om op te staan en je uit te spreken tegen racisme, discriminatie en uitsluiting is altijd NU. Dat hebben we samen laten zien.," schrijft de West-Friese stichting We Promise op hun Instragram pagina. 

Woordvoerder Marisella de Cuba van We Promise kwam de pop tegen tijdens een wandeling door de stad woensdag. De uitgedoste gorilla was bedoeld als een verwijzing naar voetballer Memphis Depay. De Cuba sprak een werkneemster in de winkel erop aan, maar die wuifde haar weg. De stichting maakte daarop melding van racisme en heeft de Gemeente Hoorn gewezen op het feit dat dit in de openbare ruimte heeft plaatsgevonden.

"De gorilla stond racistisch uitgedost op een plek waar men ongevraagd ermee geconfronteerd kon worden. Dit is niet acceptabel, met Feestwinkel Ooms moet hierover gesproken worden. Dit is namelijk niet de eerste keer dat ze gewezen zijn op het bezigen van racisme. Het was al een problematische winkel."

Winkel past zich aan

De Cuba is tevreden dat de winkel racisme erkent: “Het vergelijken van Zwarte mensen met apen is een vorm van racisme die teruggaat naar een tijd waarin zwarte mensen werden gedegradeerd tot minder dan menselijk. De feestwinkel ziet dit nu kennelijk ook in.” Stichting We Promise blijft de winkel en de website op de voet volgen.

Politie aan de deur

Twee agenten van de Hoornse politie stonden vandaag voor de deur bij de oprichter van stichting We Promise. Niet op verzoek van de feestwinkel, maar op eigen initiatief, zo blijkt uit de opgenomen gesprekken. Omdat de verwijzing naar Depay was verwijderd, klopte de post niet meer, stelde de politie. De politie verzocht stichting We Promise om het bericht van Instagram te verwijderen, omdat het anders smaad en laster zou kunnen opleveren. Woordvoerder Marisella de Cuba van stichting We Promise: “Dat de politie onaangekondigd aan de deur komt is echt ongehoord. Er is geen aangifte gedaan tegen stichting We Promise. De politieagenten kwamen op eigen initiatief en probeerde ons onder druk te zetten om het bericht te verwijderen. Dat is machtsmisbruik. We zullen hier een klacht over indienen.”