Queen of Disco

Queen Of Disco, A Mighty Real Story

Op zaterdag 2 april presenteert RIGHTABOUTNOW INC. de nieuwe productie Queen of Disco | A Mighty Real Story in theater DeLaMar west in Amsterdam. Hiermee start tevens de tournee. 
 
Queen of Dicso is een bijzondere muziektheatervoorstelling over de onweerstaanbare opkomst, de tragische ondergang en onvermijdbare wedergeboorte van disco music, belichaamd door het leven van disco icoon en flamboyante LGBTQ activist Sylvester.
 
Disco kwam begin jaren zeventig op uit de zwarte en latino gay clubcircuit in New York en werd snel daarna een wereldwijde muziekstroming. Het viel samen met de emancipatie de LGBTQ-gemeenschap. De hele wereld stond op de dansvloer te dansen op discomuziek en het was één groot feest. Begin jaren 80 kwam er een keiharde terugval. Disco verdween weer ondergronds om jaren later als House music opnieuw de wereld te veroveren.

Queen of Disco vertelt het bizarre en aangrijpende verhaal van de ‘mighty real’ SYLVESTER, van koorknaap tot superster. Zijn verhaal is het verhaal van een culturele revolutie die onze wereld voorgoed heeft veranderd. Het is ook een oogverblindende spiegelbol die issues en dilemma's rond diversiteit en inclusie anno nu aan ons teruggeeft.                    


QUEEN OF DISCO
A Mighty Real Story
première za 2 april | 20:00 u. + afterparty met DJ All Star Fresh
zo 3 april | 15:00 u. @ DeLaMar west


Sylvester James Jr. Sylvester James Jr. groeide op in Watts, een zwarte arbeiderswijk in Los Angeles. Hij was een wonderkind. Met zijn engelenzang en zijn androgyne voorkomen een opvallende verschijning in zijn moeders gospelkoor. Als tiener werd hij door zijn moeder verstoten om zijn gay lifestyle en zwierf hij met een transgender gang over de straten van L.A. Hij verruilde Watts voor San Francisco waar hij zich aansloot bij een hippiedrag-queen revue, the Cockettes.

Een paar jaar later brak hij als solozanger door, gedragen door de Disco vloedgolf die de wereld overspoelde. Hij was een pionier, openlijk gay, proud and loud, met gigantische hits als "You Make Me Feel (Mighty Real)" en "Do Ya Wanna Funk". Begin jaren 80 kreeg hij aids. Sylvester was de allereerste wereldster die openlijk ervoor uitkwam aan aids te lijden en stond als activist in de voorhoede van de aids-awareness and gay pride beweging The Stonewall rellen. In 1988 stierf hij aan de gevolgen van zijn ziekte.

Queen of Disco gaat over intersectionele identiteit, de Black Lives Matter-emancipatie en queer activisme, en de zware maatschappelijke en sociale impact hiervan op een groot deel van de wereldbevolking. Maar ook over de impact van de underground-scene en hoe de dansvloer sinds de opkomst van disco wereldwijd een arena is geworden voor vernieuwing en culturele transformatie.           


RIGHTABOUTNOW INC. (RAN INC.) is een interdisciplinair urban productiehuis en stedelijk centrum voor podiumkunsten. RAN INC., opgericht door Marjorie Boston en Maarten van Hinte, en brengt een nieuwe generatie makers en artiesten voor het voetlicht door het produceren van toneelstukken, evenementen, tentoonstellingen en sociaal-maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland. Naast Queen of Disco produceerden, schreven en regisseerden Boston en van Hinte diverse multidisciplinaire succesvolle producties, waaronder STATUS met o.a. Hans Dagelet en Anton de Bies en TORI met HNTjong.
KIBRA SILENSIO met Ritzah Statia (nominatie Joop Mulder Plak & winnaar Amsterdam Fringe Award 2021)Ook schreef van Hinte het libretto van Hoe Anansi de stories of the world bevrijdde met De Nationale Opera & Het Nationale Ballet.
 
RAN INC. biedt een platform voor makers en performers voor wie de grote stad hun arena is en hiphop een essentiële bron. Op makers die anders kijken en denken, en de meerstemmigheid van de stad spiegelen, omdat diversiteit de krachtigste bron van culturele vernieuwing en artistieke innovatie is. 

CREDITS
Spel & Zang: Drussilla Mputu-Mola, Susan Malaika Bailey, Urvin Monte, Jasmine Perez, Robeathy Corea
DJ & Sound/beat creation: DJ Jasmine Perez
Regie: Marjorie Boston, Maarten van Hinte
Script/dramaturgie: Maarten van Hinte
Regie Assistent: Kaja van Bruggen
Artistieke Coördinatie: Ritzah Statia
Scenografie: Marjorie Boston
Publiciteit: Emily Perez
Context en Educatie:Tomas Leijen
Productie team: Patrick Karijowidjojo (productieleider), Alleryn Beaulieu
Kostuum conceptuele adviseur: Stef Krull, Iris Elströdt
Lichtontwerp: Vincent Romijn
Decorontwerp: John Lippens
Techniek: Art Support
Videotechniek: Bart Scholten (stagiair)
Office Manager: Gloria Hoop