Positiviteit is sleutelwoord binnen tentoonstelling Free Radicals

CBK Zuidoost opent op zaterdag 19 januari 2019 de groepstentoonstelling Free Radicals. Een groep bestaande uit zowel Afrikaans als Nederlandse gemêleerde kunstenaars die misstanden in de maatschappij aan de kaak stelt of een radicale werkwijze naar buiten draagt. 

Free Radicals ontleent haar naam aan het niet bang zijn om aannames en conventies in twijfel te trekken. Op een innovatieve manier probeert de groep stereotypen op de kop te zetten. Zij zijn naar eigen zeggen "sterke persoonlijkheden die anders durven zijn en soms zelfs eigen veiligheid riskeren om hun waarheid te verkondigen", aldus Free Radicals.

Term uit de wiskunde

Vrije Radicalen is een term uit de scheikunde. Vrije radicalen betekent letterlijk elementen die het immuunsysteem aanmaakt om bacteriën en virussen te elimineren.

Positieve inbreng

Tijdens de tentoonstelling worden Vrije Radicalen gezien als positieve elementen die bacteriën en virussen te lijf gaan. Ze reagert op disharmonie en onbalans in de huidige samenleving. De artiesten leveren allemaal persoonlijk op een eigen wijze een bijdrage aan de tentoonstelling. Dit doen zij  binnen hun eigen context en vanuit hun eigen achtergrond. "Bij de ene kunstenaar is dat direct duidelijk als je naar het werk kijkt en bij de ander is het meer subtiel", beaamt Centrum Beeldende Kunst ZuidOost.