Afbeelding

Barmhartige staat

Oud-premier Nederlandse Antillen schrijft opzienbarende roman

Hoe zou de wereld eruitzien als West-Afrika het westelijk halfrond had veroverd...?

Het is het jaar 1005 volgens de Kayamaga-kalender, of 1875 volgens de oude Romeinse jaartelling. De wereld buigt al meer dan drie eeuwen voor het machtige Asante imperium, een rijk dat groter is dan het oude Rome ooit durfde te dromen.
Op Botan Po, een eiland dat vijftien jaar geleden gedeeltelijk onafhankelijk werd, wil de oude koning Yaw een aantal hervormingen doorvoeren: meer inspraak van de burgers, meer vrijheid van godsdienst en meer rechten voor de tot slaaf gemaakte witte Europeanen. Maar niet iedereen in zijn hofhouding kan zich vinden in deze versoepelingen, de geraffineerde senator Kwaku voorop. Er barst een bittere strijd los om de toekomst van het koninkrijk.

  • Voor liefhebbers van BorgenHouse of Cards en Black Panther, voor lezers van Margaret Atwood, Octavia E. Butler en Colson Whitehead 
  • Geïnspireerd door waargebeurde intriges in de politieke sector
  • Levendig, meeslepend, met een gezond gevoel voor humor
  • Over essentiële vragen die zowel voor koningen als tot slaaf gemaakten gelden: hoe houd je je staande in een veranderende wereld en welke plek heeft mededogen nog in onze samenleving?
Barmhartige staat1

Over de auteur 

Etienne Ys (62), voormalige minister van Financiën en minister-president van de toen nog Nederlandse Antillen, is geboren en getogen op Curaçao. Na de middelbare school studeerde hij fiscaal recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als premier speelde hij een belangrijke rol bij het vormgeven van de nieuwe staatkundige verhoudingen die leidden tot de geboorte van Curaçao als autonome staat binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Zijn politieke mantra 'formashon, formashon i mas formashon' ('educatie, educatie en meer educatie') klinkt nog altijd door in Etienne's werk en leven. Via zijn stichting Tur Ta Konta ('Iedereen telt') heeft hij, samen met vele vrijwilligers, honderden kinderen bijgestaan die worstelen met rekenen. 
Met zijn debuutroman De barmhartige staat hoopt hij bij te kunnen dragen aan het stimuleren van de leescultuur op de Antillen en in Nederland. 

Etienne Ys
Etienne Ys
Foto: Carlo Walle

"Etienne Ys heeft een mooie, klassieke sage geschreven over de verzengende strijd tussen redeloze eerzucht en gezag en tussen onmenselijkheid en moraliteit." - Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State

De barmhartige staat // Etienne Ys // Verkrijgbaar vanaf 16 november // Hardcover met stofomslag // ISBN 9789079571925 // 212 pagina's 

Over Wintertuin 

Wintertuin is een literatuurorganisatie met aandacht voor verhalen, talent en innovatie. De literatuurorganisaties Wintertuin Nederland en zusterstichting Wintertuin Curaçao werken sinds 2017 intensief samen om een bijdrage te leveren aan de versterking van de Curaçaose literatuursector. Samenwerking met, en toegankelijkheid van het Nederlandse literaire veld voor talentvolle Curaçaose schrijvers is hier een belangrijk onderdeel van. Wintertuin Uitgeverij publiceert sinds 2022 boeken van Curaçaose auteurs, De barmhartige staat is de zevende titel. Lees er meer over op wintertuin.nl/curacao