Afbeelding

Foto credits Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman

OSCAM’s multidisciplinaire modetentoonstelling ‘Shifting The Narrative’ viert de zwarte man

Designers en modehuizen Bianca Saunders, CRUÈL, Denzel Veerkamp, Filling Pieces, Palmwine Icecream, Patta x Bodil Ouédraogo en The New Originals reflecteren in de multidisciplinaire modetentoonstelling Shifting The Narrative bij OSCAM, op de ware betekenis van empowerment in relatie tot de tijdgeest en haar onbuigbare schoonheidsidealen. Voornamelijk voor mensen van kleur. De tentoonstelling, een samenwerking tussen OHIM en OSCAM, geeft een tegengeluidaan de huidige mode-industrie door de Zwarte man centraal te stellen.

Shifting The Narrative presenteert nieuw en verrassend werk, met als doel bij te dragen aan het narratief van de kwetsbaarheid van de Zwarte man en de herdefiniëring van de definitie mannelijkheid. De tentoongestelde beelden combineren stoer met teder en presenteren rebelse mode in samenhang met verfijnde silhouetten om een alternatieve identiteit te creëren zonder authenticiteit te verhullen. Door modellen, collecties en presentaties met eigen culturele codes en tradities weer te geven wordt een alternatieve blik op kunst en mode geworpen en de Zwarte man in de mode bevrijd en gevierd. 

De tentoonstelling zal een hoogwaardige presentatie laten zien van werken van nationale en internationale modehuizen en modevormgevers die de Zwarte man centraal stellen in hun werk. Voor deze expositie heeft het Nationale Opera & Ballet Decoratelier bijgedragen door het ontwikkelen van decor en hun significante expertise omtrent de tentoonstelling installatie.


INFORMATIE TENTOONSTELLING

  • Pre-opening:                      Zondag 12 maart
  • Tijd:                                      18u - 21u
  • Tentoonstelling datum: 14 maart t/m 8 juni 2023
  • Openingstijden:                di-vrij 10u - 18u |  za 10u - 17u
  • Locatie:                                OSCAM, Bijlmerplein 110, Amsterdam
  • Website:                              https://www.oscam.nl/
  • Aanmelden voor de pre-opening kan hier
  • Foto credits Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman


OVER OSCAM

OSCAM is een uniek museum in Amsterdam waar hoogwaardige presentaties en tentoonstellingen gepresenteerd worden door middel van educatieve en participatieve activiteiten en programma's. De missie is om onvertelde verhalen te delen en stemmen te vertegenwoordigen die niet (genoeg) zichtbaar zijn in de huidige kunstwereld. OSCAM's ultieme drijfveer is het creëren van een authentieke verbinding tussen mensen, door middel van kunst, mode, design, vakmanschap en ontwikkeling.

OVER OHIM

OHIM viert nieuwe en onderbelichte verhalen door media, mode en kunst te creëren en te cureren met een sterke focus op de vertegenwoordiging van mensen van kleur in herenmode. Via een geheel eigen verbeelding wordt er met OHIM ruimte gecreëerd voor nieuwe verhalen en de positie van de Zwarte man in mode geherdefinieerd. 

OVER DECORATELIER NATIONALE OPERA EN BALLET

Met haar hoofdkantoor in Zuid-Oost is het Nationale Opera en Ballet een logische partner in diverse tentoonstellingsprojecten van OSCAM. Deze langdurige samenwerking wordt voortgezet voor Shifting The Narrative waarbij het Decoratelier haar middelen en expertise inzet omtrent de tentoonstelling installatie.

Colofon

Curator: Marian Duff en Noukhey Forster

Hoofd productie: Noukhey Forster

Uitvoerend productie: Leroy Wadie
Productie assistant: Alisha Knight

Pr & Marketing: Okra Agency

Grafisch ontwerper: Yessica Deira

Mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Fonds 21, Dutch Opera & Ballet Decoratelier, Masterplan Zuidoost

Artiesten: Bianca Saunders, CRUÈL, Denzel Veerkamp, Filling Pieces, OHIM, Palmwine Icecream, Patta x Bodil Ouédraogo en The New Originals
Speciale dank aan: Zaira Pourier en Opera Forward Festival