Afbeelding

Oprichter Afro_Vibes: ‘Wij voegen iets toe aan het culturele veld wat er niet is.’

Door Floortje Brasser

Bob Meijs in één van de oprichters van het Afro_Vibes festival. Samen met de Zuid-Afrikaanse artiest, Raymond Matinyana, is hij 20 jaar geleden het festival gestart. ‘Toen Raymond aan mij vroeg of ik wilde helpen met het organiseren van het festival leek me dat een goed idee. Zo gezegd, zo gedaan.’


De eerste editie van het festival vond plaats op 16 juli 1996 in Amsterdam. 

Het was een groot succes, laat Meijs weten. ‘Het was een rommelige, leuke, maar vooral geweldige avond.’  

De zalen waren zo goed als uitverkocht en er was veel belangstelling vanuit het publiek. Dit zorgde voor veel motivatie om het festival terug te laten komen. 

Meijs: ‘Maar er is uiteraard altijd ruimte voor verbetering,’ Het plan voor de aankomende vier jaar is dan ook als volgt, elk jaar zullen zij een accent leggen op een bepaalde regio. ‘Volgend jaar is het Zuid-Afrika, het jaar erop wordt het West-Afrika, Vervolgens Oost-Afrika en tot slot, Noord-Afrika.’ 

Er zijn al verschillende speculaties over verdere aanpassingen aan het festival. Zo zijn er onder andere plannen in de toekomst om het design, de website en eventueel de naam van het festival onder handen te nemen. ‘Hier is echter nog veel discussie over," zegt Meijs. 

Hij zegt dat zij met het festival iets toevoegen aan het culturele veld wat er nog niet is. 

Het volledige programma komt uit het continent Afrika. Om dit programma tot stand te laten komen werken ze bij Afro_Vibes met een artistiek leider en curator uit Zuid-Afrika en een programmeur in Nederland om een op maat gemaakt programma te ontwikkelen. 

Afrovibes richt zich nu op het actuele hedendaagse, moderne kunstenaars, theater, dans, beeldende kunst en het ‘spoken word’ in Afrika. Dit in tegenstelling tot vroeger waarbij voornamelijk het clichébeeld van Afrika werd behandeld. 

‘Hetgeen wat na al die jaren Afro_Vibes hetzelfde is gebleven is de missie om de verbinding tussen Afrikaanse- en Nederlandse jonge kunstenaars bij elkaar te brengen.’

Met een team van 4 stagiaires van het ROC van Amsterdam gaan we de aankomende maanden content maken voor AFRO MAGAZINE. Mis de aankomende video dan ook niet!