Open dag NIRASԐ. Foto’s geschoten door Gerard Ausems

Open dag Nationaal Winti Instituut NIRASԐ goed bezocht

Meer dan 50 mensen bezochten op zaterdag 26 maart de open dag van de opleiding Winti Consulent, die is ontwikkeld door het Nationaal Winti Instituut NIRASԐ.

“Een geslaagd evenement,” zeiden initiatiefnemers ᴐkomfo Winti priesteres nana Efua Markelo, en baba Kenneth Vers Babel, (Afro theoloog/Geestelijk Verzorger) naderhand.

Open dag NIRASԐ. Foto’s geschoten door Gerard Ausems
ᴐkomfo Winti priesteres nana Efua Markelo. Foto Gerard Ausems

Het Instituut NIRASԐ werd op 22 juli 2021 opgericht, om de negatieve beeldvorming over Winti, die willens en wetens werd gecreëerd door de christelijke kerk en de koloniale overheid, tegen te gaan en het geloof te rehabiliteren. De oprichting kwam vijftig jaar nadat het verbod op het Winti geloof in 1971 uit het koloniale wetboek van strafrecht in Suriname werd verwijderd.

Tijdens de open dag verstrekte Kenneth Vers Babel informatie over de doelstelling van NIRASE en de rehabilitatie van Winti, “ons” spiritueel erfgoed, waarna de organisatiestructuur en de onderliggende spirituele betekenis en de kleurensymboliek in het logo van NIRASE werd toegelicht.

Nana Efua Markelo gaf info over de inhoud van de opleiding, de toelatingseisen (minimaal mbo 3: pedagogiek of verzorging), de studieduur (10 mnd), de studiebelasting en de examinering.

Kenneth Vers Babel sloot af met info over de werkgebieden onderwijs, justitie en zorg waar de gecertificeerden gedetacheerd kunnen worden.

Open dag NIRASԐ. Foto’s geschoten door Gerard Ausems
Winti priesteres nana Efua Markelo, en baba Kenneth Vers Babel. Foto Gerard Ausems

“Deelnemers waren enthousiast en huldigden ons initiatief. Enkele deelnemers maakten gebruik van de open microfoon in de zaal om hun motivatie voor deelname toe te lichten. De saamhorigheid was erg voelbaar. Het was zeker voor herhaling vatbaar,” zei Vers Babel.

Open dag NIRASԐ. Foto’s geschoten door Gerard Ausems
Open dag NIRASԐ. Foto Gerard Ausems

Meer info over de opleiding is op de website van NIRASԐ te vinden; geïnteresseerden kunnen zich daar  ook  aanmelden voor de opleiding.