Afbeelding
De Black Lives Matter demonstratie in het Mandela Park kreeg breed support
De Black Lives Matter demonstratie in het Mandela Park kreeg breed support
De expositie “Nationaal Stilstaan bij Covid” die op vrijdag 29 september wordt geopend in het Provinciehuis in Noord-Brabant, schept een zo inclusief mogelijk beeld van Nederland gedurende de coronajaren. Organisatoren vertellen aan de vooravond van de openingsceremonie, dat de terugblik een serie van 44 verhalen bevat, uit verschillende etnische gemeenschappen. AFRO Magazine produceerde meerdere artikelen voor de expo, uit de Nederlandse Afrogemeenschap.
Simion Blom spreekt bijvoorbeeld over de avond van 26 januari 2021, toen Amsterdam Zuidoost “NEE!” zei tegen een oproep om mee te doen met de anti-lockdown rellen, hetgeen in zijn opinie stond voor hoe de Zwarte gemeenschap liet zien dat mensen op elkaar moeten letten.
De pandemie heeft niet alleen de ongelijkheid benadrukt waarmee gemeenschappen van Kleur elke dag worden geconfronteerd; iedereen voelde het. Mensen begrepen het eindelijk, dus toen we opstonden tijdens de Black Lives Matter demonstraties deed iedereen mee. Tijdens Covid hebben we impact kunnen maken op de wereld”, zegt Blom in het artikel dat te lezen zal zijn in de expositie.
In een achtergrondartikel dat er ook te lezen zal zijn, citeert AFRO Magazine een onderzoeksrapport over Covid-19 en etniciteit, dat is uitgevoerd door het Amsterdam UMC, de GGD Amsterdam en Pharos.
De coronapandemie heeft als een vergrootglas gewerkt, omdat het de bestaande ongelijkheden in de samenleving blootlegde en mogelijk ook heeft vergroot. COVID-19 heeft mensen met een migratieachtergrond afkomstig uit lagere inkomenslanden, zwaarder getroffen. Bovendien spelen ook factoren die meer specifiek zijn voor migrantengroepen, zoals genetische verschillen, discriminatie en chronische stress door migratie, een rol,” benadrukte het rapport.
Het rapport hint ook dat sterftecijfers onder de Zwarte gemeenschap het grootst waren. "De cijfers over sterfte en ziekenhuisopnames tijdens de eerste golf in Nederland kwamen overeen met het beeld uit buitenlandse studies."
Een persbericht van de Rijksoverheid noemt de coronapandemie “de grootste crisis in het Koninkrijk van de afgelopen 75 jaar. Corona heeft iedereen op een andere manier getroffen. Er was solidariteit, dankbaarheid en liefde, maar ook eenzaamheid, angst en woede. Bij de 40 verhalen die in de tentoonstelling staan, zijn foto's uit de coronajaren te zien. Elke geïnterviewde krijgt één centrale vraag voorgelegd: bij wie sta jij stil?” aldus het bericht.
Een ander artikel dat AFRO Magazine bijdraagt betreft een dergelijke persoon: ‘Ome’ Fred Fitzjames, de eigenaar van Fred Kulturu Shop en stonfutu van de West Kruiskade in Rotterdam, die op 16 november 2020 overleed. Zijn goede vriend Guno Zwakke vertelt ontroerend over het Surinaamse afscheid dat de hele straat aan Fred gaf.
"Alsof we de burgemeester van West Kruiskade ten grave aan het dragen waren."
Ook de eilanden worden belicht in de exposiite. Verschillende verhalen over mensen die zijn komen te ontvallen zijn erin opgenomen, maar ook verhalen van mensen die van de crisis een kans maakten en samenkwamen om de uitdaging het hoofd te bieden.
Vanuit Sint Maarten staan de ouders van Jurendy Woods stil bij hun in augustus 2020 overleden zoon. Maar bij de herdenking staan ook verhalen van mensen die van de crisis een kans hebben gemaakt en samen zijn gekomen om de uitdaging aan te gaan. Eén verhaal dat in het bijzonder is opgenomen, gaat over hoe een gemeenschap op Curaçao samenkwam en het Voedselbos creëerde, in Otrabanda, dat hele gezinnen in het gebied voedt.
Twee mensen van de eilanden, wier verhalen in de expositie voorkomen, zijn speciaal naar Nederland gereisd om aanwezig te zijn bij de openingscemonie: een rechter uit Saba en een vrouw uit St Eustatius die nog lang kampte met de gevolgen van covid, met haar dochter.
De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Herdenking corona, onder voorzitterschap van Arno Brok, commissaris van de Koning in de provincie Fryslân.
Ook Brok benadrukt het inclusieve karakter van de expositie.
Covid discrimineerde niet en we zijn er allemaal door geraakt, hetgeen ons gelukkig ook dichter bij elkaar bracht. En ook dat kunnen we leren uit de pandemie. Wat wij doen in het koninkrijk, doen wij samen.
Inclusie is een belangrijke leidraad in de verhalen die zijn opgenomen in de expo. Mensen blikken erin terug op iemand die indruk op hen maakte tijdens de pandemie.
Er zitten ook verhalen uit het Caribisch Deel van Nederland tussen. Een zanger uit Sint-Maarten is naar Nederland gereisd om op te treden tijdens de openingsceremonie; in de geest van saamhorigheid die is aangewakkerd door de pandemie, zegt hij zelf. Laten wij met z’n allen in ieder geval dàt vasthouden.”
Na de opening vandaag reist het monument naar verschillende provincies in Nederland. Het is de bedoeling dat commissaris Brok ook met de gemeenschappen op de eilanden stilstaat bij corona, wanneer hij later dit jaar naar de overzeese gebieden reist.
De NOS doet live verslag van de openingsceremonie. De uitzending loopt van 14.50-16.00 uur Nederlandse tijd op, NPO 1 (en vanaf 15.05 uur wereldwijd via BVN)