Afbeelding

koloniaal verleden

Ons koloniale verleden in 50 voorwerpen' verschijnt 26 oktober bij Alfabet

Onder redactie van Valika Smeulders, Wayne Modest, Sheila Sitalsing, Wieteke van Zeil en Tjerk Gualthérie van Weezel verschijnt op 26 oktober 2023 bij Alphabet Uitgevers "Ons koloniale verleden in 50 voorwerpen". Een nieuwe kijk op onze koloniale geschiedenis. Het boek wordt gepresenteerd tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 28 oktober in het Rijksmuseum, Amsterdam. 

koloniaal verleden

Het Nederland van nu is gevormd door ons koloniale verleden: van alledaagse dingen als de koffie die we drinken en de suiker die we erin doen, tot de eigen familiegeschiedenis of die van de mensen om ons heen. Lang is over dat koloniale verleden eenzijdig verteld, maar de laatste jaren hebben activisten, wetenschappers, musea en journalisten steeds vaker de schijnwerper gericht op verhalen en mensen die onderbelicht bleven.

Nieuwsgierig naar die verhalen nodigde de Volkskrant elf experts uit om een lijst samen te stellen van vijftig voorwerpen die een verrassende blik werpen op onze koloniale geschiedenis. Deze vijftig verhalen worden geschreven door verschillende auteurs – van jonge historici tot bekende schrijvers. Ons koloniale verleden in 50 voorwerpen biedt daarmee een vernieuwend en completer beeld van ons koloniale verleden.

De elf experts zijn Valika Smeulders, Wayne Modest, Reggie Baay, Aspha Bijnaar, Marian Duff, Susan Legêne, Wim Manuhutu, James Kennedy, Matthias van Rossum, Alicia Schrikker en Anne Marieke van der Wal-Rémy. Valika Smeulders (1969) is hoofd geschiedenis bij het Rijksmuseum Amsterdam. Wayne Modest (1972) is directeur van het Research Centre for Material Culture, het onderzoeksinstituut van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Sheila Sitalsing (1968) is schrijver en freelance journalist. Wieteke van Zeil (1973) is kunsthistoricus en kunstredacteur bij de Volkskrant. Tjerk Gualthérie van Weezel (1980) is economieredacteur bij de Volkskrant. Met bijdragen van onder anderen: Noraly Beyer, Gershwin Bonevacia, Izaline Calister, James Kennedy, Wim Manuhutu, Marian Markelo, Cynthia McLeod, Sheila Sitalsing en Prof. Soortkill.

Ons koloniale verleden in 50 voorwerpen | ISBN 9789021342382 | Hardback, 320 pagina's | verkoopprijs € 49,99 | Ook verkrijgbaar als e-book