Afbeelding

omroep zwart

Omroep ZWART brengt met 3 programma’s op NPO grootste live Keti Koti registratie op TV

Omroep ZWART presenteert vanaf 25 maart drie verschillende programma’s rondom Keti Koti, om bij te dragen aan de landelijke bewustwording voor zowel de herdenking als viering van de vrijheid.


Zaterdag 25 maart wordt afgetrapt met de speciale uitzending De Weg Naar Keti Koti op NPO Radio 1; het tv-programma Remember Keti Koti staat op vrijdag 30 juni stil bij het herdenken van het Nederlandse slavernijverleden; En op zaterdag 1 juli wordt er tijdens Celebrate Keti Koti feestelijk afgesloten met de grootste live registratie van de feestdag, uitgezonden vanuit meerdere locaties in Amsterdam. Op 1 juli 2023 herdenkt Nederland dat het exact 150 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft.


In een persbericht zeggen de initiatiefnemers achter ZWART dat ze opgetogen zijn dat ze hun plannen kunnen verwezenlijken met de verschillende radio- en televisieprogramma’s rondom Keti Koti.

Ondanks dat er de laatste jaren al meer aandacht is voor het slavernijverleden, krijgt het nog niet de aandacht die het verdient “Onze omroep is opgericht omdat wij de onderbelichte verhalen bij een breed publiek onder de aandacht willen brengen op een eerlijke en geloofwaardige manier. Dat we dat met maar liefst drie aparte uitzendingen mogen doen, vervult me echt met trots”, legt Akwasi Ansah, creatief directeur van ZWART uit.

Grootste live registratie Keti Koti

Op zaterdag 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij herdacht tijdens Keti Koti. Vanwege het 150 jarige jubileum krijgt de feestdag dit jaar extra veel aandacht. Celebrate Keti Koti wordt de grootste live registratie van Keti Koti, opgenomen vanuit meerdere locaties in Amsterdam en uitgezonden op NPO 1. Een van de onderdelen is een bijzonder muziekprogramma op het hoofdpodium voor het Paleis op de Dam, historisch gezien een bijzondere locatie omdat het één van de hoofdkantoren was van het Nederlandse kolonialisme. Daarnaast wordt geschakeld met het Keti Koti Festival in het Oosterpark, waar sinds 2009 jaarlijks wordt samengekomen om te gedenken en te vieren. 

Zaterdagavond 25 maart om negen uur wordt al vooruitgeblikt tijdens De Weg Naar Keti Koti op NPO Radio 1. Presentatrice Milouska Meulens ontvangt in de speciale uitzending Angela Groothuizen en samen bespreken zij thema’s zoals het slavernijverleden, hoe de geschiedenis nu nog wordt beleefd, herinnerd en doorgegeven en wat de rol hierin is van de feestdag.

Vieren én herdenken

Met de verschillende Keti Koti programma’s wil ZWART een podium geven aan de nazaten van slaafgemaakten en hun verhalen.

Het is tenslotte onze gedeelde geschiedenis en gaat ons allemaal aan “En bij die geschiedenis staan we uitgebreid stil, zodat we nooit vergeten wat tijdens die periode is gebeurd. Je kunt tenslotte niet vieren zonder ook te herdenken”, aldus Gianni Lieuw-A-Soe, algemeen directeur van ZWART.

Daarom wordt op vrijdag 30 juni, de dag voor de feestdag, ook herdacht tijdens het tv-programma Remember Keti Koti op NPO 2. Hierin staan de herdenkingsdiensten in de Nieuwe Kerk en Oosterpark in Amsterdam centraal, met aandacht voor speeches, dans en muziek. Ook wordt onder meer aan de jonge generatie nazaten gevraagd hoe zij het liefst herdenken, hoe ze naar de toekomst kijken en wat ze van de oudere generatie kunnen leren. De uitzending is een samenwerking met de EO.

Over Keti Koti

Keti Koti is een van oorsprong Surinaamse feestdag. Keti Koti betekent ‘ketenen gebroken’. Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Echter duurde het nog tot 1873 voordat daadwerkelijk alle totslaafgemaakte mensen vrij waren. Op 1 juli 2023 is het precies 150 jaar geleden. Op 1 juli 2021 overhandigde het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden het rapport Ketenen van het Verleden aan minister Ollongren. Hierin wordt de regering opgeroepen om van 1 juli een nieuwe nationale feestdag te maken.

Over Omroep ZWART

Omroep ZWART is een publieke omroep die in 2020 is opgericht door Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe en heeft als missie om nieuwe helden de kracht te geven om een thuis voor iedereen te bouwen. De omroep is opgericht als antwoord op de vraag naar meer diversiteit en inclusie binnen het Nederlandse medialandschap.